Emil Boc și Emanuel Ungureanu, printre cei care s-au imunizat cu vaccinul Astra Zeneca din lotul considerat cu probleme

0
Emil Boc la vaccinare

Primarul Emil Boc și deputatul Emanuel Ungureanu se numără printre cei care s-au imunizat cu vaccinul Astra Zeneca din lotul considerat cu probleme. Centrele din Cluj au administrat peste 9900 de doze din lotul ABV 2856 al vaccinului Astra Zeneca, potrivit prefectului de Cluj, Tasnádi Szilárd. 

Direcţia de Sănătate Publică Gorj s-a sesizat şi deschide o anchetă pentru a cerceta dacă doza de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme a contribuit la decesul unui bărbat în data de 1 martie, fratele unui cunoscut medic din Târgu Jiu, potrivit stirileprotv.ro.

Primarul Emil Boc nu a avut efecte secundare importante iar deputatul Emanuel Ungureanu spune că nu e cazul să ne panicăm.

“Să nu ne panicăm! După isteria declanșată de anunțul care face referire la un așa zis lot periculos de vaccinuri AstraZeneca compromise, cu numărul ABV2856, țin să vă anunț că m-am vaccinat și eu cu o doză din același lot și sunt foarte bine.

Aștept cu nerăbdare să mă vaccinez și cu a doua doză. Înțeleg precauțiile de la nivel european, dar, să nu exagerăm.
Sănătate!”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Suspiciuni

Există suspiciunea că în urma administrării vaccinului din acest lot ar putea să apară probleme grave de coagulare a sângelui, însă ipoteza e respinsă de producător, care a arătat că „siguranța vaccinului a fost studiată pe larg în testele clinice de faza a III-a și datele confirmă că vaccinul a fost în general bine tolerat”.

Danemarca a suspendat joi administrarea serului AstraZeneca, după ce unele persoane vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge. Norvegia și Islanda au urmat exemplul. La fel și Italia, care a suspendat vaccinarea cu un anume lot AstraZeneca – ABV2856, potrivit libertatea.ro.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 7 febaruarie, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit comitetului, începând cu data de 15 febaruarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Carantinarea dozelor rămase

Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului.

Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România.

Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a subliniat că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia, arată aceeași sursă.

Ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.