Centură metropolitană până în 2024 și baza sportivă La Terenuri finalizată până la sfârșitul verii viitoare – Dan Tarcea despre termenul mai multor proiecte din Cluj

0

Clujenii se vor putea bucura de centura metropolitană în 4 ani, iar de o nouă bază sportivă în doar 1 an, conform previziunilor viceprimarului Dan Tarcea. Acesta a vorbit, în emisiunea de pe Via TV Cluj, moderată de jurnalistul Raul Chiș, despre mai multe proiecte aflate în desfășurare, dar și despre etapele realizării respectivelor proiecte.

În contextul inundațiilor recente din Cluj, Tarcea a explicat, la începutul emisiunii, posibilele cauze. “Canalizarea a fost proiectată pe un anumit normativ, pe o anumită climă, de acum 20-30 de ani, ori, astăzi, se pare, că încet, dar sigur, trecem la o altă zonă de climă, subtropicală și, practic, cu un nivel al precipitațiilor mult mai ridicat decât în alte perioade. Avem perioade de secetă îndelungată, după care vin ploi abundente, or canalizarea pluvială, funcționează ca o chiuvetă, o dată turnați o găleată de apă într-o chiuvetă ce se întâmplă dacă vine o cantitate foarte mare de apă. Practic, la fel funcționează și canalizarea în municipiul Cluj-Napoca în anumite zone”, a precizat reprezentantul primăriei, care a mai adăugat și faptul că pe strada Mihai Eminescu, Piața Lucian Blaga, strada Nagră, canalizarea a fost schimbată, pe alte străzi urmând să fie efectuate lucrări în acest sens.

Centura metropolitană a fost un alt subiect atins de către viceprimar. “Din fericire, am găsit o deschidere extraordinară la ministrul Transporturilor. Am reușit să deblocăm un proiect destul de important pentru zonele limitrofe și aici mă refer la Gilău, Florești, la Apahida și nu numai. Aceasta investiție pe centura metropolitană va atrage foarte multe investiții pe orizontală, nu doar în această componentă în care o să avem o poluare mai mică sau o să câștigăm timp traversând orașul dintr-o parte în alta. Practic, din acest moment suntem în stadiul în care trebuie să livrăm studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, referitor la studiul de fezabilitate și PUZ-ul. Practic, s-au făcut toate studiile topografice și s-au făcut și studiile Geo și suntem în faza de a face această documentație”, a declarat Tarcea.

Potrivit acestuia, s-a reusit să se obțină o finanțare de peste 470 milioane de euro, care este asigurată prin fronduri europene, pentru 38.3 km, împreună cu drumurile de legătură 21.5 km.

“Termenul de finalizare a centurii metropolitane, pe care ni-l propunem, este 2024, eu sunt optimist că vom putea să finalizăm această centură metropolitană până în anul 2024”, a conchis Dan Tarcea.

Tot din fonduri europene ar urma să fie făcut și metroul, dar și trenul metropolitan, la Cluj. Valoarea acestor proiecte depășește 1 miliard de euro.

Întrebat de ce nu se vede nici un progres în ceea ce privește Parcul Feroviarilor, deși, acesta a trecut de ceva timp în administrarea Primăriei, viceprimarul a afirmat că “din experiența pe care o am,  75% din timp este necesar pentru pregătirea documentelor și documentațiilor și abia 25% din timp este alocat și este necesar pentru construcția efectivă. La Parcul Feroviarilor avem deja proiectul tehnic, avem autorizația de construire, suntem în faza de elaborare a caietului de sarcini, astfel, încât să putem da drumul la licitația de execuție. Suntem în ultima etapă”. De asemenea, Tarcea a mai declarat că la anul, la sfârșitul verii vom avea gata și baza sportivă La Terenuri, dar a mai vorbit și despre stadiul în care se află amenajarea altor parcuri din oraș.

Tot în cadrul emisiunii moderate de Raul Chiș, Dan Tarcea a răspuns și mai multor întrebări venite din partea clujenilor, întrebări pe diverse subiecte, despre alocarea banilor pentru cluburile sportive, autorizații de construcții în Sopor sau asfaltarea drumului Soporului, relocarea rromilor de pe drumul Dezmirului. Află răspunsurile viceprimarului urmărind integral emisunea pe viacluj.tv