CETĂȚENIE ROMÂNĂ PENTRU ROMÂNII DIN UCRAINA

4

Toți românii din Ucraina vor avea posibilitatea de a obține cetățenia română în formă simplificată. Aceasta dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă depusă azi de senatorul clujean Adrian Oros, fondator al partidului Forța Dreptății.

Parlamentarul clujean, care a fost ministru al Agriculturii, a depus propunerea legislativă care modifică legea cetățeniei și care oferă românilor din Maramureșul de dincolo de Tisa posibilitatea să redobândească cetățenia română. Acest lucru presupune o procedură mult mai simplă, în comparație cu procedura obișnuită de dobândire a cetățeniei române. De procedura simplificată beneficiau deja românii din Basarabia și Bucovina de Nord.

Senatorul Adrian Oros a depus în sprijinul propunerii sale documente istorice care demonstrează faptul că, în perioada 1 Decembrie 1918 – 26 iulie 1921, Maramureșul de dincolo de Tisa a făcut parte din Regatul României și a fost administrat de facto, în cea mai mare parte a acestei perioade, de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu. De asemenea, el a depus și un punct de vedere al Academiei Române care confirmă acest lucru. Practic, românii din Maramureșul de dincolo de Tisa au fost deposedați de cetățenia română în ciuda voinței lor.

În 26 iulie 1921, Maramureșul de dincolo de Tisa a trecut sub administrație cehoslovacă, iar în perioada interbelică, drepturile românilor au fost respectate, în condițiile în care Cehoslovacia a fost unul dintre cei mai statornici aliați ai României. Însă, după Cel de-al Doilea Război Mondial, Maramureșul de dincolo de Tisa a fost anexat de Rusia Sovietică. După destrămarea URSS, acest teritoriu a rămas în componența Ucrainei.

Senatorul Adrian Oros, care este solidar cu Ucraina, a declarat că acest demers nu are nici un fel de conotație revizionistă. El urmărește doar să ofere posibilitatea românilor din Maramureșul de dincolo de Tisa, care se confruntă cu amenințarea ocupației rusești, să devină cetățeni ai unei țări membre a Uniunii Europene și NATO și să beneficieze, astfel, de toate drepturile conferite de acest statut.

Demersurile pentru obținerea cetățeniei române, dacă propunerea legislativă depusă de Adrian Oros va fi adoptată, vor fi făcute la nivel individual, de fiecare persoană care dorește acest lucru și care îndeplinește condițiile din actuala lege a cetățeniei.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.