Cinci imagini care arată că Basarabia încă nu s-a trezit din coșmarul comunist

1

Pentru mulți dintre europeni, comunismul a rămas doar o amintire de coșmar. Însă comunismul este încă viu în Basarabia.

Acest lucru este demonstrat de faptul că trupele separatiștilor transnistrieni se află în Tighina lui Ștefan cel Mare și de faptul că Republica Modova are un președinte care pare decupat din comedia Borat. Însă, mai presus de toate, comunismul supraviețuiește și prin monumentele sale, care împânzesc satele și orașele basarabene și care ar putea figura fără probleme într-un muzeu suprarealist al ororilor. Am ales pentru dvs. cinci imagini care arată că o simplă excursie prin Republica Moldova se poate transforma într-o călătorie simbolică în timp.

Un exemplu este și monumentul de mai jos, situat undeva în zona raionului Orhei din Republica Moldova. După aproape 29 de ani de independență, locuitorii de acolo sunt transpuși într-un trecut neclar. Mai trist este faptul că, asemenea statui sunt în mai multe localități din țară, de exemplu, în localitatea Vasilcau, Soroca. Panglica Sfântului Gheorghe, pictată pe compoziția de beton (în rusă Георгиевская лента; Gheorghievskaia lenta) reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aport adus patriei. Aceasta a continuat să fie pe distincțiile Sfântului Gheorghe în Armata Albă, în Corpul rus din cadrul Wehrmachtului și pe decorațiile sovietice Ordinul Gloriei și medalia pentru victoria asupra Germaniei, fiind redenumită în ”gvardeiskaia lenta” (panglica gărzii; în rusă Гвардейская лента). (Sursa: pagina de facebook a profesorului universitar din Republica Moldova, Sergiu Musteată).

În orașul Tiraspol din Transnistria încă mai pot fi văzute monumente statui ale lui Lenin, iar sloganurile comuniste împânzesc pereții, gardurile și panourile publicitare. Mai mult, la Tiraspol a fost înființată chiar și școală de formare politică „Che Guevara”. ( Sursa: bani.md).

Tiraspolul mai este numit, de către cei care l-au vizitat, capitala Imperiului Roșu. Intrarea în oraș este un exemplu bun. Aici pe un stâlp cu structură masivă tronează nestingherite stemele Uniunii Sovietice, la fel ca în majoritatea zonelor din Transnistria. (Sursa: romaniabreakingnews.ro).

Monumentul respectiv se află la Comrat, Republica Moldova. Piatra comemorativă a acestuia era un omagiu adresat grănicerilor din Moldova; cu toate acestea pe monument este gravată harta Federației Ruse. (Sursa: timpul.md).

Afișe electorale pe străzile din Chișinău în timpul campaniei electorale din iarna anului 2019. Acestea demonstrează clar faptul că în Republica Moldova nostalgia pentru comunism, pentru Uniunea Sovietică, persistă de aproape trei decenii. (Sursa: moldova.europalibera.org).

 

banner