Cinci locuri perfecte pentru a evada din aglomerația urbană și a te relaxa, în apropiere de Cluj-Napoca

0

Cluj-Napoca este un oraș plin de viață și posibilități de a te distra, însă atunci când valul de căldură lovește orașul, o evadare în natură este oportunitatea perfectă pentru iubitorii de aventură să descopere locuri captivante, aflate la câțiva kilometri distanță. Înconjurat de munți și păduri, Clujul oferă o varietate de peisaje pitorești, trasee de drumeții sau modalități de relaxare în mijlocul naturii. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai memorabile atracții turistice.

5. Cascada Vălul Miresei – Răchițele

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, astfel aceasta e un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport. Există acces auto până la cascadă (șase km de la Răchiţele), care este vizitată atât vara, cât şi iarna.

Foto: Vlad P / Youtube

Este situată la o altitudine de 1000 de metri şi are o înălţime de 30 de metri, respectiv două trepte. La baza treptei de sus există o marmită adâncă cu diametrul de zece metri, care asigură o dispersie a apei, care seamănă cu un voal. De aici provine numele de Vălul Miresei.

O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal.

Cascada Răchiţele este situată în versantul estic al masivului Vlădeasa, pe Valea Seacă, afluent al pârâului Răchiţele.

4. Cheile Borzești

Niște locuri mai puțin cunoscute, dar foarte captivante și care îți taie răsuflarea când le vizitezi sunt Cheile Borzești, adevărate comori ale Transilvaniei. Acestea se află la doar cinci kilometri distanță de Cheile Turzii și sunt un peisaj musai de văzut din județul Cluj, scrie Cluj.com.

Foto: Cluj.com

Ca să ajungeți la Cheile Borzești, trebuie să mergeți de la Turda spre Câmpeni, iar la borna kilometrică ce anunță 4 kilometri distanță până la Buru, faceți dreapta spre cabana cu același nume. Aici veți găsi un drum simplu, care nu poate fi parcurs cu mașina.

Va trebui să mergeți pe jos pe acest drum, să urmăriți firul apei de lângă. După încă puțin mers, veți descoperi Cheile Borzești. Aici puteți găsi liniștea și relaxarea de care aveți nevoie. Faptul că aceste chei nu sunt foarte cunoscute le fac locul ideal pentru a vă retrage și a petrece niște momente de liniște. Acestea sunt singurele chei din munții Apuseni unde apa a sculptat în totalitate defileul.

Apa cheilor se varsă în râul Arieș. Pereții au o înălțime mică, în comparație cu cei de la cheile Turzii din apropiere. Cu toate acestea, spectaculozitatea cascadei pe care o veți găsi aici compensează acest lucru. Aici se găsește, de asemenea, un defileu sălbatic,  cu mai multe cascade. Cea mai spectaculoasă porțiune din Cheile Borzești o reprezintă „Cascadele de Sus. Acestea pot fi găsite la 30 de minute de mers.

3. Cascada Ciucaș

Cascada Ciucaș din Cluj, situată în Defileul Hașdatelor, este o atracție turistică impresionantă. Cu o înălțime de aproximativ 3-4 metri, este formată din cataracte și rupturi de pantă și creează un spectacol de apă învolburată și spumă.

Foto: Știri din Cluj

Pentru a ajunge la cascada Ciucaș, puteți pleca din Cluj-Napoca și parcurge aproximativ 45 de kilometri până la ieșirea din comuna Mihai Viteazu. De acolo, faceți prima la dreapta spre satul Cheia, treceți podul peste râul Arieș și continuați pe un drum pietruit timp de aproximativ 2 kilometri. Ulterior, va trebui să parcurgeți aproximativ 150 de metri pe jos, pe marginea apei, până la cascada în sine.

La baza cascadei, apa formează un mic lac care este ideal pentru scăldat și oferă o oportunitate de relaxare într-un cadru natural. Există chiar două marmite în care puteți sta să vă bucurați de un masaj natural, asemănător unui hidromasaj. Totuși, este important să aveți grjă în timpul săriturilor în apă, mai ales în perioadele cu debit mare al apei.

2. Cheile Turzii

La doar 13 kilometri de Turda, se deschide unul dintre cele mai frumoase și impresionante sectoare de chei din România – Cheile Turzii – o Rezervație Naturală.

Foto: Salina Turda

Împletind legenda și realitatea, Cheile Turzii îți taie respirația prin maiestuozitatea și bogăția lor. Se întind pe o suprafață de 170 de hectare și au o lungime de aproape doi kilometri și au o diferență de nivel de aproape 350 de metri.

Poți alege dintre o multitudine de trasee turistice, cu nivele diferite de dificultate. Printre ele se numără cel de-a lungul râuluiui Hășdate, care urmează o potecă foarte bine delimitată și include trecerea peste Hășdate de câteva ori.

Acest traseu este de dificultate mică și îl parcurg anual zeci de mii de vizitatori. Unele porțiuni ale traseului sunt susținute de corzi metalice.

1. Lacul Tarnița și traseul spre Piatra lui Lucaci

Lacul de acumulare Tarnița se află între comunele Râșca, Mărișel și Gilau, la 15 km de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafața de aproximativ 215 ha, o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una dintre cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșului Cald (unul dintre afluenții Someșului Mic).

Principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, înotul, plimbările cu barca. Majoritatea se desfașoară în cadru neorganizat, ca și activități de petrecere a timpului liber. Totuși, există și asociații cu profil sportiv care organizează periodic concursuri de înot (vezi Traversarea Tarniței) sau pescuit sportiv.

Există posibilitatea de inchiriere de bărci cu velă, caiace sau stand-up paddle board-uri
la Yachting Club Tarnița, respectiv la Kayac Tarnița.

Pentru drumeții, zona lacului Tarnița rezervă unele din cele mai frumoase puncte de belvedere din țară, iar peisajul înconjurător poate fi descoperit în orice anotimp. Există mai multe trasee prin care poți ajunge la Piatra lui Lucaci, dar cel mai frumos, pentru urcare cel puțin, este cel marcat cu Punctul Roșu, traseul 19, și Banda Albastră, traseul 20.

VEZI ȘI:

Acțiune de igienizare a lacului Tarnița – Este nevoie de 120 de voluntari pentru a forma echipe pe uscat și apă

Bazinul Olimpic Grigorescu, redeschis – Află tarifele și programul de funcționare

Vákár István: Castelul Bánffy din Răscruci va fi un giuvaer