Ciprian Belean: Comuna Râciu devine o comună smart, fără să renunțe la tradițiile sale

0

Noul primar al comunei Râciu, Ciprian Belean, a anunțat că dorește să transforme comunitatea pe care o conduce într-una smart, dar fără să renunțe la tradițiile locale.

Râciu este o companie cu o infrastructură modernă, pe teritoriul căreia se află și producători de energie regenerabilă. Deja, comuna dispune de iluminat public bazat pe sisteme LED, iar primarul Ciprian Belean dorește să amenjeze și stații de încărcare pentru mașinile electrice și să cumpere un automobil electric pentru Primărie.

În Râciu funcționează patru școli, inclusiv o școală profesională unică în România, dezvoltată în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Primarul Ciprian Belean dorește să sporească eficiența energetică a acestor școli.

Un alt proiect vizează crearea unui Muzeu Gheorghe Șincai. Marele cărturar, membru al Școlii Ardelene, s-a născut în Râciu, iar Ciprian Belean și fostul primar, Ioan Vasu, au organizat readucerea simbolică în Râciu a rămășițelor pământești ale lui Gheorghe Șincai, care s-a stins din viață în castelul unuia dintre discipolii săi, contele Wass, în satul Svinica, în Slovacia de azi.

Primarul Ciprian Belean a participat la conferința Smart City, Smart Living, organizată de Via Cluj TV.

banner