CLEEN sau cum tehnologia pentru comunitate modelează comportamentul responsabil

0

Clujul este pe cale să se alăture orașelor viitorului, care utilizează tehnologia pentru a modela comportamentul responsabil al cetățenilor. Este vorba de sisteme de recompense, care oferă cetățenilor posibilitatea de a se implica în procese precum protejarea naturii.

Astfel de aplicații funcționează deja cu mare succes în Belgia, sub numele de Unbox Litter. În Cluj, o astfel de aplicație ar urma să fie CLEEN, dezvoltată de echipa Unbox Universe, cea care a creat și Unbox Litter.

Practic, aplicația funcționează foarte simplu. Dacă un cetățean găsește un deșeu pe jos, îl duce la un coș de gunoi, face o poză și îl depune în containerele pentru deșeuri reciclabile. În schimb, cetățenii sunt răsplătiți cu puncte virtuale, care pot fi transformate în vouchere ce pot fi utilizate în magazine locale. Astfel, această aplicație stimulează comportamentul responsabil, spune specialistul în software, James Angle.

Acești bani pot fi utilizați pentru a cumpăra produse din magazine locale sau pentru a sprijini cauze nobile, precum cele ale Serviciului de Ajutor Maltez, spune reprezentanta Unbox Universe, Miruna Manoilă. Aplicația a fost prezentată în cadrul Forumului Italo-Român – Smart City, Smart Living.