Cluj Today: Mașina electrică creată la Cluj ar putea fi produsă pe scară largă

0

Clujul continuă să atragă idei și companii interesate de industria auto. O companie din Cluj, care este specializată în domeniul IT, a dezvoltat o mașină electrică, ce ar putea fi produsă în masă în viitorul apropiat, potrivit ClujToday.ro.

Mașina electrică realizată în Cluj a fost deja omologată pentru circulația pe drumurile publice, pentru testarea prototipului. Mașina are o autonomie de 300 de kilometri și este realizată din fibră de carbon. Ea are o greutate de două tone și poate atinge o viteză maximă de 120 de kilometri pe oră. Interiorul are patru locuri, iar banchetele sunt acoperite cu mușama. Ea este rezultatul a patru ani de muncă. În proiect nu sunt implicați doar reprezentanții mediului privat, ci și specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Investiția în dezvoltarea prototipului a fost de aproximativ o jumătate de milion de euro. Bateriile au fost produse în România și alimentează două motoare electrice.

Prototipul are frână regenerativă și dispune de un sistem de camere video amplasate în bord, în locul oglinzilor laterale. Viteza este schimbată cu ajutorul unui sistem touchscreen, ca o tabletă, în locul schimbătorului clasic de viteze. Portierele se deschid cu ajutorul unui senzor, iar pornirea și oprirea motorului se fac cu ajutorul unei aplicații de smartphone. După finalizarea testelor prototipului, va fi produsă o serie limitată la cinci mașini, iar apoi, dezvoltatorii vor căuta soluții pentru producția în serie mare.

Foto: Cluj24.ro

banner