Consiliul Tineretului din România a realizat un studiu care urmărește stabilirea mai multor aspecte esențiale corelate de traiul tinerilor români. Au fost evaluate nivelul de fericire al tinerilor, gradul de siguranță pe care îl resimt în orașele în care trăiesc, respectiv lucrurile care ar putea fi îmbunătățite.
Cercetarea a fost realizată, cu ocazia Zilei Tineretului, aniversată pe data de 2 mai, pe un eșantion de 5000 de tineri, din cele șapte capitale ale tineretului din România, desemnate de-a lungul anilor: Cluj-Napoca, Târgu-Jiu, Timișoara, Bacău, Constanța, Baia Mare și Iași. Conform statisticilor înregistrate în urma desfășurării studiului, orașul Cluj-Napoca este perceput, în viziunea tinerilor, ca cel mai curat și unit oraș din România.
Totodată, studiul a stabilit aspecte legate de modul în care cele șapte capitale ale tineretului românesc s-au adaptat contextului pandemic. Tinerii respondenți au declarat că starea lor de spirit nu a fost înrăutățită din cauza schimbărilor sociale pe timp de pandemie, deoarece orașele în care trăiesc au gestionat eficient această situație.
Iași, orașul unde tinerii sunt cei mai fericiți
Nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor români este înregistrat în Iași, iar cel mai redus în Constanța. În medie, statisticile indică o notă de 5,99/10 în ceea ce privește nivelul general de fericire al tinerilor din România. Gradul de siguranță resimțit de către tinerii evaluați depășește media, 6,63/10, iar procesele de îmbunătățire a celor șapte orașe evaluate au fost notate de respondenți cu nota 6,25/10.
Consiliul Tineretului, în parteneriat cu BCR, a realizat și un studiu intitulat “Tineri Acasă”, care urmărește identificarea și prezentarea posibilelor soluții pentru provocările întâlnite de tinerii care locuiesc sau care își doresc să obțină o locuință potrivită nevoilor lor.
“În timp ce 96% din populația Românei trăiește în locuințe proprietate personală, tinerii se confruntă cu un deficit de locuințe disponibile la prețuri accesibile. Locuința reprezintă unul dintre factorii determinanți pentru deciziile majore ale tinerilor, printre care menționez mutarea din casa părintească sau întemeierea unei familii. […] Stabilitatea și siguranța reprezintă nu doar dorințe ale tinerilor, ci nevoi de baza ce trebuie adresate cu prioritate”, a declarat președintele Consiliului Tineretului din România, Gabriel Carnariu.
Rezultatele integrale ale studiului desfășurat prin programul “Tineri după pandemie: Orașe Fericite” pot fi consultate AICI.
VEZI ȘI:
Tinerii clujeni se pot înscrie ca voluntari la Sports Festival – vezi condițiile
GAL Napoca Porolissum va derula un proiect Erasmus+ dedicat tinerilor din mediul rural
Proiect dedicat implicării civice a tinerilor în procesele democratice
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: