Proiect dedicat implicării civice a tinerilor în procesele democratice

1

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=J5vLveOJFtY&w=560&h=315]

20 de profesori și 80 de elevi din zonele urbane și rurale ale județelor Cluj și Neamț vor putea să participe în cadrul unui proiect de formare a abilităților democratice, derulat de Asociația Polyologos, în parteneriat cu Asociația de Inițiativă Locală “Roman 2002”, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj și Societatea Studențească de Științe Politice (SSSP). 

Neimplicarea tinerilor în viața civică îngrijorează autoritățile. Mai mult, reprezentanții Comisiei Europene spun că există o conexiune directă între excluziunea socio-economică a tinerilor și gradul scăzut de participare democratică. Pentru a stimula gradul de implicare civică, mai multe autorități și ONG-uri din România au scris un proiect cu finanțare europeană, care adresează această problemă.

“Vor fi niște apeluri de candidatură, profesorii se vor putea înscrie din luna iunie. […] Elevii, la rândul lor, din septembrie, vor putea să își manifeste interesul pentru proiectul acesta”, a explicat Andreea Suciu, inspector școlar ISJ Cluj.

Întâlniri între elevi și liderii politici

“Vom oferi tinerilor participanți în proiect oportunitatea de a se întâlni atât cu publicul larg, cât și cu liderii de opinie politici. […] Vor putea adresa întrebări, iar noi ne vom asigura că vor fi răspunse aceste întrebări”, a menționat Liviu Bocănială, coordonatorul proiectului.

La ultimele alegeri locale din județul Cluj, au participat mai puțin de jumătate din tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani. De aceea, elevii vor putea, pe lângă înțelegerea aspectelor teoretice, să interacționeze cu diverse instrumente practice, prin intermediul programelor regăsite în proiect.

“Vom dezvolta un instrument digital, extrem de interactiv pentru tineri, care va avea o componentă și una pratică. Degeaba înțelegem ce este democrația, dacă nu o punem în pratică”, a explicat Diandra Tanasă-Cozdreanu, președintele SSSP.

Organizatorii proiectului își propun să extindă numărul de beneficiari, odată ce rezultatele programelor de mentorat vor fi vizibile.

VEZI ȘI:

Ce le spune elevilor despre justiție judecătorul Cristi Danileț

Școlile clujene își deschid porțile pentru elevii ucraineni

Marinela Marc: A crescut numărul cazurilor de violență în școală, în pandemie