Clujul, primul oraș cu taxiuri electrice

0

Clujul este primul oraș din Transilvania care încurajează folosirea taxiurilor electrice. În premieră la ViaCluj.tv, Ovidiu Cîmpean, directorul Direcției de dezvoltare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a dezvăluit faptul că municipalitatea va amenaja primele locuri dedicate taxiurilor electrice, într-un stand de pe strada 21 Decembrie. Cele două locuri vor fi dotate cu stații de încărcare pentru taxiurile electrice. 

De asemenea, în alte locuri din oraș, Primăria a amenajat stații pentru încărcarea mașinilor electrice, care pot fi utilizate gratuit de șoferii lor.

Clujul nu mizează doar pe taxiurile electrice. Municipalitatea a lansat procedura de licitație pentru cumpărarea a încăr 30 de autobuze electrice, iar la finalul procedurii de achiziție, Cluj-Napoca va fi orașul european cu cele mai multe astfel de autobuze. Întreg transportul în comun din oraș ar urma să devină electric în intervalul 2025 – 2030, ceea ce înseamnă că în Cluj vor circula doar autobuze electrice, troleibuze și tramvaie, după cum spune Ovidiu Câmpean.

Chiar și Poliția Locală va fi dotată cu mașini electrice, iar municipalitatea va investi și în construirea unor stații pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice. Acestea nu sunt un moft, pentru că, din cauza reliefului colinar, unii bicicliști au dificultăți atunci când trebuie să urce pe Calea Turzii, pe străzile de pe Dealul Cetățuia sau pe Dealul Lombului.

Noutățile nu se opresc aici, pentru că la Cluj va fi amenajată și prima stradă smart. Pe Ioan Piuariu Molnar vor exista iluminat public cu LED-uri, controlat de pe telefonul mobil, Internet wireless și bănci dotate cu prize USB, unde clujenii își vor putea încărca gratuit telefoanele sau tabletele. Modelul va fi aplicat și în cazul Pieței Lucian Blaga și a străduțelor din jur, precum și pe strada Mihail Kogălniceanu, care vor fi modernizate cu ajutorul fondurilor europene.


banner