Clujul rememorează curentul DADA – piesă de teatru, expoziție de artă și lansare de carte

0

Pasionații de artă din Cluj-Napoca sunt așteptați să descopere moștenirea artistică lăsată de DADA, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent, care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos libertății creației artistice în secolul XX. Astfel, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, împreună cu Facultatea de teatru și Film (UBB), respectiv Asociația Persona organizează evenimentul „Dada se dă-n spectacol”. Acesta se desfășoară miercuri, 31 mai, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, situat pe str. Memorandumului, nr. 21.

Evenimentul începe, de la ora 17:00, cu o expoziție de pictură și sculptură, Re-Dada 2023. În cadrul acesteia vor fi expuse o serie de lucrări realizate de artistul Rareș H. Stoica, care au ca referință asumată lucrările unor artiști ca Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Jean Arp, Raoul Hausman, Marcel Iancu, Man Ray sau Sophie Taeuber.

Artistul s-a inspirat și din piesa Inimă pe gaz a inițiatorului mișcării dadaiste, Tristan Tzara. În spiritul dadaismului, avangardei și/sau al suprarealismului, organele evocatoare ale simțurilor, limba, nasul, ochii, urechile, buzele, devin semne ale nevoii disperate de comunicare într-o infra-lume.

Rares H. Stoica – Picturi și sculpturi

Astfel, organizatorii invită publicul să vadă sau să revadă, între 24 mai și 31 mai, Expoziția Re-DADA a lui Rareș H. Stoica. De data aceasta, vor putea fi admirate și elemente de scenografie și costume din spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă. Expoziția se poate vizita zilnic între orele 15:00 și 18:00. Prețul unui bilet este 6 lei.

De la ora 18:00 va începe spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă. Construit într-un spațiu intim, accesibil unui număr redus de spectatori pasionați sau cel puțin intrigați de mișcările avangardiste, acest spectacol intră în joc cu decupaje de figuri legendare, obiecte fetiș, eșantioane vizuale și sonore specifice excentricei moșteniri artistice lăsate de DADA. Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la sfârșitul acestei mișcări.

Construit dramaturgic plecând de la textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru) precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia poetului Tristan Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon.

Spectatorii asistă la o halucinantă poveste colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste.

De la ora 19:30 încep discuțiile pe marginea spectacolului cu întreaga echipă. După vizionare, spectatorii sunt invitați la o sesiune de discuții cu scriitorii, regizorul și actorii spectacolului.

Ultimul eveniment al serii va fi lansarea de cărții Dada se dă-n spectacol, de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (editura Școala Ardeleană). Aceasta se va desfășura în prezența autorilor, de la ora 20:00.

Cartea prezentată publicului va cuprinde textul piesei Tzara arde și Dada se piaptănă în limbile română, engleză și italiană, precum și cinci studii critice care au stat la baza pregătirii spectacolului, constituind armătura erudită a acestuia.

Bogat ilustrată, această carte de artă va fi un bun prilej pentru a reînvia atmosfera spectacolelor dadaiste și a provocărilor lansate de dadaiști la adresa artei tradiționale.

VEZI ȘI:

Viața în chirie, cu colegi de apartament, subiectul unei noi premiere la teatrul clujean Magic Puppet

Parcul Central se transformă de Ziua Copilului – teatru de păpuși, face painting, jonglerie, ateliere de pictură sau karate

Florin Piersic și piesa de teatru „O scrisoare pierdută” în concert de Ada Milea au adus public record la Zilele Clujului

 

 

banner