Clujul Verde: Parcurile care regenerează țesutul urban din capitala Transilvaniei

1

Spațiile verzi din marile orașe au devenit un subiect tot mai popular atât la nivelul autorităților, cât și la nivelul locuitorilor. Prin urmare, investițiile în amenajarea de spații verzi au început să fie tot mai mari. Realizatorul emisiunii “România via Cluj”, Raul Chiș, a discutat despre acest subiect cu administratorul Eco Garden Construct, Mircea Crăciun.

“Se vede o implicare tot mai mare și a politicului, dar și a societății civile, beneficiari, în ceea ce înseamnă spații verzi. În a crea spații verzi, în a crea, nu neapărat spațiul verde, ci în a crea un spațiu urban prietenos cu tot ce înseamnă partea eco, partea naturală, cu un aer mai curat, cu servicii mai bune, deci, este în general, o abordare de 360 de grade a societății”, susține Mircea  Crăciun.

Cele mai moderne soluții tehnice pentru parcul “Între Lacuri”

În ceea ce privește spațiile verzi din Cluj-Napoca, administratorul companiei clujene a vorbit despre mai multe proiecte.

“Despre Parcul “Între Lacuri” s-a vorbit și se vorbește mult, în continuare, pentru că este un proiect de care și noi suntem mândri și cred că toată comunitatea clujeană se poate mândri cu el fiind un parc de generație nouă și, spre deosebire de alte parcuri construite în România, în momentul de față, din punct de vedere al dotărilor, din punct de vedere al soluțiilor tehnice, este cel mai modern parc sau unul dintre cele mai moderne făcute în ultimii doi ani, din cunoștințele pe care noi le avem, din domeniu”, a explicat Mircea Crăciun.

Acesta a precizat și că instalația de irigare este una automată, similară celei din Parcul Central, mai puțin sistemul de control cu acces de la distanță pentru că fiind un parc de dimensiune mai mică, nu necesită astfel de automatizare.

Mircea Crăciun a vorbit și despre lucrările municipalității versus lucrările realizate de către firme private, susținând că planurile urbanistice zonale ar trebui să prevadă o unitate în ceea ce privește amenajarea zonelor verzi.

Pădurea Clujenilor  – cel mai mare parc din regiune

La capitolul proiectelor în desfășurare, Eco Garden Construct realizează lucrările de pe Bulevardul Muncii.

“Suntem într-o stare foarte avansată de lucrări acolo, suntem încă la faza de profilare și de realizare a drumurilor, a căilor de acces circulațiilor, dar s-a profilat deja terenul, se montează borduri, se face substratul, deci suntem într-o fază avansată cu lucrările astea”, a declarat administratorul firmei, menționând că pregătirea pentru plantări este preconizată pentru ultima săptămână din luna august, cel târziu prima săptămână din septembrie.

Proiectul “Pădurea Clujenilor”, va avea în jur de 1.500 de arbori, câteva zeci de mii de arbuști, o tiroliană pentru copii, o zonă de belvedere, mobilier urban, toalete publice și de asmenea, se vor putea organiza concerte pe anumite suprafețe unde sunt niște platouri special create pentru asta.

“Parcul va fi cel mai mare al Clujului, în momentul de față, vorbim de parcurile noi care se fac acuma, care le avem până acuma. Vor fi 21 de ha de parc, va avea o zonă mare de grădină urbană, fiind pomi fructiferi, arbuști fructiferi și alte plante trebuincioase, așa, ca să zic, pentru gospodărie sau pentru consum. Vom avea undeva între 50 și 100 de nuci, dintre plantele mai speciale, din punct de vedere al consumului, în zona asta”, susține Crăciun.

Potrivit acestuia, parcul va semăna, pe anumite porțiuni, cu terenuri de golf. “Dorința noastră, a constructorilor este să rezulte un parc în care să menținem zone de vegetație sălbatică cu fauna aferentă și zone de spațiu de parc amenajate”, menționează specialistul în amenajări de spații verzi.

Arțarii și platanii, printre cei mai populari arbori, din Cluj

Piața Lucian Blaga este și ea în proces de modernizare. Aici va fi creată o piațetă cu terase ce ar urma să fie acoperite de coroana platanilor, pentru a aduce cât mai mult verde în zona de centru. De asemenea, pe străzile Napoca, Republicii și Emil Isac au fost plantați arțari.

Toți arborii sunt irigați prin sisteme speciale montate la rădăcină pentru a reduce costurile de mentenanță și a le oferi condiții optime de adaptare.

Potrivit administratorului Eco Garden Construct, la Cluj se lucrează mult cu platan, Arborele Lalea, soiuri noi de tei și de arțar.

Printre proiectele similare de înverzire a orașului se mai numără amenajarea malurilor Someșului și a străzilor adiacente, dar și Parcul Feroviarilor.

Durabilitate: Gazonul de pe Cluj Arena nu a fost schimbat niciodată până acum

Mircea Crăciun a explicat și procedura de tranziție pentru toamnă în ceea ce privește gazonul de pe Cluj Arena.

“Am făcut tot ce înseamnă partea de supra însămânțări, toate operațiunile agro-tehnice care trebuie făcute la gazon. Avem un gazon frumos, stabil, în momentul de față, pentru Liga a II-a, Liga I chiar, fără nici un fel de probleme”, susține Crăciun.

Potrivit lui, gazonul de pe stadionul clujean a fost montat în 2011, nefiind schimbat de atunci.

Detalii despre acest subiect, dar și despre proiectele de înverzire ale municipiului Cluj-Napoca aflați, urmărind integral, pe Via Cluj TV, emisiunea moderată de Raul Chiș.