Iubitorii muzicii vor putea audia lucrări din creația lui Richard Strauss – Ultimele patru cântece, respectiv Simfonia domestica – în interpretarea sopranei Gabriela Iștoc și a orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, a cărei dirijor invitat este Theo Wolters. Concertul va avea loc vineri, 19 mai 2023, de la ora 19:00, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor), situat pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 5.
Ultimele patru cântece (Vier letzte Lieder) este o creație muzicală ce transpune sonor interesul lui Richard Strauss pentru lied, interes manifestat pe tot parcursul carierei sale. Considerate piesa de rezistență a creației de lieduri a lui Strauss, Ultimele patru cântece au fost compuse pe versuri de Joseph von Euchendorff și Herman Hesse. Din punct de vedere stilistic, lucrarea continuă linia trasată în ultimele opere ale lui Strauss, în special Capriccio. Liniile melodice sunt lungi și sinuoase, iar armoniile cromatice subtile susțin excepțional nuanțele regăsite în text. Ultimele patru cântece au fost interpretate în primă audiție în anul 1950, cu Wilhelm Furtwängler și Kirstin Flagstad (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).
Simfonia Domestica este un poem sonor, o transpunere muzicală a vieții domestice ce conferă siguranță, o existență apreciată de însuși compozitorul. Astfel, lucrarea transmite în mod armonios sonorități care fac referire la evenimentele zilnice și la viața de familie. În 1898, Strauss a devenit dirijor principal al Operei Curții Regale din Berlin. În acest moment al vieții sale, compozitorul a manifestat un interes deosebit față de propria existență și și-a îndreptat atenția asupra statutului și istoriei personale.
Gabriela Iștoc face parte din generația sopranelor care s-au afirmat atât în România, cât și în lumea internațională a liricii europene. Este câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de canto; printre cele mai recente se numără Premiul I și Bursa de Studii din partea Fundației „Lucia Valentini Terrani” pentru cea mai tânără voce din competiție și Premiul Special al Teatrului Massimo din Palermo. De asemenea, s-a perfecționat la National Opera Studio în Londra și Royal Irish Academy of Music în Dublin, unde a studiat cu Veronica Dunne.
Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick, un oraş din sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă timpurie, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat
încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht.
Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureș, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra, unde a fost şi dirijor principal invitat.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. De asemenea, acestea pot fi cumpărate și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
VEZI ȘI:
Concert la Cluj-Napoca, pe ritmul anilor ’70 – solistul trupei Smokie va trezi nostalgie pe BT Arena
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: