Concerte, expoziții, târguri – vezi programul și artiștii care vor veni la Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2023

0
credit: facebook Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc anul acesta între 14 și 20 august, la Cluj-Napoca. Mare parte dintre evenimentele care se vor desfășura în acea perioadă vor anima strada Mihail Kogălniceanu, care va fi redeschisă publicului după renovare, dar și în Piața Unirii, care va găzdui concerte în fiecare zi a evenimentului. Conform tradiției, în avanpremiera festivalului, publicul va fi invitat la o serie de expoziții ce vor avea loc la Muzeul de Artă. Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc luni, 14 august, în sala mare a Operei Maghiare Cluj, detaliile acesteia urmând a fi furnizate ulterior de către organizatori.

„Bifăm 14 ani de organizare, care simbolizează începutul maturității, copilul primește
buletinul la 14 ani. Nu întâmplător gala de deschidere va fi organizată tot în data de 14 august. Putem spune că viața Zilelor Culturale Maghiare a ajuns în perioada de maturitate, de limpezire”, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Cine sunt artiștii care vor urca pe scena din Piața Unirii?

Marți, 15 august, scena principală din Piața Unirii va fi preluată de artiștii celei de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”. Miercuri, 16 august, concertele de muzică ușoară vor fi în prim-plan: pe scenă va cânta trupa rock Edda Művek. Joi, 17 august, publicul îi va putea asculta pe Blahalouisiana și Budapest Bar. Vineri, 18 august, cei mici și cei mari pot lua parte la concertul pentru copii al lui Judit Halász, urmat de concertul legendelor rock maghiare – József Kalapacs, Rudán Joe și Miklós Varga, iar sâmbătă, 19 august, publicul va fi delectat de concertele trupelor Lóci jatszik și Honeybeast.

Festivalul va fi încheiat și anul acesta pe scena din Piața Unirii, cu o producție de mare amploare. Este vorba despre concertul susținut duminică, 20 august, de Leslie Mándoki și trupa MánDoki Soulmates. Renumitul compozitor și solist maghiar va urca pe scenă alături vedete ale rockului și jazzului precum Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra și Fausto Beccalossi. Acești muzicieni numără în total nu mai puțin de 35 de premii Grammy.

Expoziții de artă, târguri de carte și meșteșuguri, concerte de jazz

Iubitorii de artă vor putea vedea, începând din 12 august, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, expozițiile individuale ale pictorilor Árpád Márton și Sándor Mohy, expoziția comună a graficianului András Szabó și a pictorului Sándor Juhos, precum și expoziția Asociației de Artă „Kusztos Endre”, care prezintă o selecție din lucrările artiștilor contemporani din Sovata.

„Și în acest an, programul manifestărilor este realizat în colaborare cu peste 100 de
organizații partenere. Vestea bună a acestui an este că ne vom bucura din nou de strada Mihail Kogălniceanu, «inima» festivalului, care va aduna târguri de carte, de meșteșuguri, aleea muzeelor, corturi tematice și alte activități care o caracterizează an de an”, a spus Lilla Szabó, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare.

Nu vor lipsi din festival Strada Vinului – unde publicul va putea sta la povești la un pahar de vin sau scena Petőfi din curtea Muzeului de Artă și Palatul Bánffy – unde vor avea loc concerte ale trupelor de rock, jazz și blues transilvănene. De asemenea, la Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, va prinde din nou viață satul medieval cu programele sale pentru copii.

Oferta detaliată a programelor și alte informații despre festival vor fi disponibile de la
începutul lunii iulie pe site-ul Zilelor Culturale Maghiare, dar și pe pagina de Facebook a evenimentului.

VEZI ȘI:

Peste 200.000 de persoane au participat la Zilele Culturale Maghiare la Cluj

Turnul Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca va putea fi vizitat după trei ani – Zilele Culturale Maghiare

Concert al Coralei Regale Transilvane de 10 Mai

banner