Consiliul de Export al României cere demiterea ministrul Economiei, Claudiu NĂSUI: “Mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj”

0
Claudiu Nasui FOTO Facebook

Consilul de Export al României solicită destituirea ministrului Economiei, Claudiu Năsui, pe motiv că i-ar fi izolat de partenerii internaționali prin blocarea programului de promovare a exporturilor. Ministerul Economiei a precizat recent că nu a interzis participarea firmelor româneşti la târgurile internaţionale, însă urmăreşte ca acest lucru să nu se mai facă pe banii contribuabililor.

“În 16 aprilie, Consiliul de Export al României (CEXP) a făcut o nouă încercare de dialog instituțional cu ministrul economiei, dl. Claudiu NĂSUI.

Deși i s-a comunicat din timp tematica reuniunii la care au participat peste 20 de conducători de organizații ale mediului de afaceri, atât ministrul cât și secretarul de stat desemnat să coordoneze activitatea de comerț exterior au refuzat participarea (cu toate că reuniunea CEXP, ca și cea precedentă, la care de asemenea ministrul a refuzat participarea, s-a desfășurat cu acceptul său în clădirea ministerului).

Pot exista mai multe explicații, dar, oricare ar fi acestea, lipsa de cunoaștere a domeniului și teama de dialog profesionist sunt evidente. De altfel, din CV-ul ministrului nimic nu-l recomandă pentru imensa responsabilitate de „șef” al economiei.

Ne așteptam să aflăm ce acțiuni concrete a demarat (nu povești și promisiuni pe care le tot postează pe facebook, singura sa cale de dialog) pentru a transpune în practică Programul guvernamental ce și l-a asumat și pentru care a fost investit de Parlamentul țării: reducerea deficitului balanței comerciale, eficientizarea activității rețelei comerciale externe a României, deblocarea Programului de promovare a exportului (PPE) pentru realizarea celor 82 de acțiuni cuprinse în Programul de guvernare pentru acest an, elaborarea Strategiei de comerț exterior ș.a.

Nu acuzăm numai opacitatea la dialog, cât – deopotrivă – lipsa de implicare în problematica postului său.

De aproape 4 luni de când ocupă fotoliul de ministru al economiei, prin dezinteresul, neprofesionalismul și măsurile ilegale inițiate (prin blocarea PPE) nu omoară oameni, cum s-a întâmplat la Ministerul sănătății.

Aici mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj, România acumulează deficite comerciale de miliarde de euro lunar (în continuă creștere), iar firmele nu mai pot fi prezente cu standuri naționale la târgurile internaționale.

Practic, de la instalarea ministrului Năsui, țara a dispărut de pe harta mondială a manifestărilor comerciale.

Solicităm Primului Ministru să declanșeze de urgență o analiză a mandatului ministrului Năsui și să acționeze în consecință, prin demiterea sa.

Orice zi de perpetuare a actualei stări de lucruri de la Ministerul economiei aduce grave prejudicii mediului de afaceri, bugetului de stat, balanței de plăți a țării. Năsui pentru noi este Voiculescu 2″.

În numele sectorului privat al CEXP,

Dr. Mihai IONESCU
Co-Președinte al Consiliului de Export al României
Președintele executiv al ANEIR

P.S. Pentru încălcarea legilor, prin blocarea Programului de promovare a exporturilor, mediul de afaceri a declanșat deja procedura penală împotriva ministrului economiei.

Năsui: pot participa la târguri, dar nu pe banii contribuabililor

Ministerul Economiei a precizat recent că nu a interzis participarea firmelor româneşti la târgurile internaţionale, însă urmăreşte ca acest lucru să nu se mai facă pe banii contribuabililor.

„Ministerul Economiei nu a interzis participarea firmelor româneşti la târgurile internaţionale. Doar urmărim ca aceste participări să nu se mai facă pe banii contribuabililor.

E important de ştiut că în aceste zile suntem aproape de o soluţie administrativă, astfel încât prezenţa firmelor româneşti la târgurile din străinătate să nu mai treacă prin decizii orientate ale unor politicieni, cum s-a întâmplat până azi”, a spus, în replică, Năsui.