Ce sunt poftele alimentare și cum le putem controla? Care este diferența dintre poftă și foamea reală? Cum poti fi gestionate poftele și regulile alimentare în cazul unor pacienți bariatrici? Care este relația noastră cu mâncarea și cum ne afectează această relație sănătatea? Care este rolul familiei și prietenilor pacienților bariatrici? Află care sunt mecanismele corpului nostru și câteva trucuri utile care ajută la se gestionarea poftelor alimentare, de la psihologul Larisa Pavel, din echipa Doctor Dejeu, invitată la Doctor online de la Via Cluj tv.
Pofta de mâncare sau foamea emoțională pot adesea să acționeze ca un scut. Ea ascunde conștientizarea unor gânduri sau sentimente dureroase. Ele sunt, în general, reacții naturale la un stil de viață stresant și/sau la emoții reprimate și pot fi văzute ca o formă de “hrană pentru suflet”.
De fapt, nu ne dorim neapărat un anumit aliment, ci căutăm un sentiment de confort, alinare și siguranță. Pofta de mâncare sau foamea emoțională apar ca o necesitate de a schimba starea noastră de spirit și nivelul nostru de energie. Creierul nostru se bazează pe ceea ce a învățat din experiențele noastre trecute, atât cele plăcute, cât și cele mai puțin plăcute, pentru a anticipa ceea ce ne poate aduce confort. Cu toate acestea, ele pot fi depășite, atâta timp cât găsim resursele necesare pentru a face acest lucru.
Bariatria are ca obiectiv scăderea durabilă în greutate. Este considerată cel mai eficient tratament al obezității morbide. Pacienții operați slăbesc treptat și trebuie să respecte anumite reguli alimentare pentru a păstra o greutate normală.
VEZI ȘI:
Tratamente chirurgicale ale obezității, ce operații pot fi făcute în România
Nutriție și bariatrie: ce pot mânca pacienții înainte și după o operație bariatrică
Bariatrie și psihologie: Ce trebuie să știe pacienții înainte și după efectuării unei operații
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: