Copiii care suferă de boli cronice vor putea face școala online

0

Părinții copiilor care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc, vor putea opta pentru cursurile exclusiv online, pentru a evita riscul infectării cu virusul COVID-19, potrivit ministrul Educației, Monica Anisie.

„Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un anumit risc la îmbolnăvire să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă” a declarat Anisie.

Într-o astfel de situație părinții trebuie să anunțe școala și să prezinte un certificat emis de medicul de familie. „Cei mai mulți au deja aceste certificate, având în vedere că este vorba despre boli cronice”, a punctat ministrul Educaței.

Potrivit președintelui Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, în ceea ce privește județul Cluj, la ora actuală încă nu sunt astfel de cazuri semnalate.

„Eu cred că în județul Cluj suntem în normalitate, ca să spun așa, față de alte județe, dar nu putem estima, la ora actuală, cazurile care vor fi semnalate în acest sens”, a declarat Lucia Cojocaru.

„Recomandarea este bună pentru a proteja copiii și membrii familiilor care suferă de alte afecțiuni, dar o situație mai clară vom avea după data de 7 septembrie”, a mai precizat președintele SLIPC.

Institutul de Sănătate Publică va prezenta în 7 septembrie o evaluare pentru fiecare localitate privind situația cazurilor de COVID-19, iar în funcție de aceasta consiliile de administrație din școli vor decide în care dintre cele 3 scenarii va începe școala.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a susținut că cel mai dorit scenariu este cel în care elevii să meargă la cursuri la școală, dar a prezentat toate cele trei scenarii pentru începerea școlii:

  • scenariul verde (S1) – desfășurarea cursurilor cu prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice;
  • scenariul galben (S2) – desfășurarea cursurilor cu prezența fizică parțială a elevilor și a cadrelor didactice și online parțial; excepție fac clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, care participă la cursuri zilnic cu prezență fizică (v. scenariul verde);
  • scenariul roșu (S3) – desfășurarea cursurilor exclusiv online.

banner