Copiii și pandemia: trei sfaturi utile pentru părinți, pentru reducerea anxietății

0

Alexandra Ilieș, specialist în educație parentală, vorbește la România via Cluj despre cât de ușor (sau greu) se adaptează copiii la schimbările rapide aduse de pandemia de coronavirus. În plus, oferă și trei sfaturi utile părinților în gestionarea anxietății.

”O mare parte din anxietatea copiilor, mai ales a celor mici, mă gândesc aici, vine din anxietata adulților. Bineînțeles că și noi, adulții am fost anxioși și temători, îngrijorați, pentru că necunoscutul este o spaimă – hai să zic așa – universală pentru mintea umană. Adică nimic nu e mai înfricoșător decât neprevăzutul și necunoscutul și mai ales în viața cu care eram obișnuiți, acest necunoscut nu prea exista. Noi ne planificam vacanțele peste un an, ca să știm că se va întâmpla, ca să ne structurăm timpul și finanțele. Eram așa de obișnuiți să fie totul predictibil încât cu atât mai mult perioada asta de neprevăzut și de necunoscut cred că a generat noi frici și temeri”, a explicat Alexandra Ilieș.

Specialistul în educație parentală a acceptat să ofere, în emisiune, trei sfaturi utile pentru părinți.

Sfatul 1: Respiră adânc

”În primul rând să ne oferim ocazia să ne oferim o pauză. Mulți dintre noi urmărim foarte atent ce se întâmplă, fiecare știre, și asta poate să genereze foarte multă anxietate. Când vedem că începem să ne îngrijorăm cu privire la, poate, criza financiară care va urma, sau faptul că pot sau nu pot să mă duc în concediu planificat pe august sau septembrie, atunci merită să îmi dau un moment de pauză și respirațiile profunde, abdominale pot să fie un lucru minunat, deși pare un lucru foarte simplu. Să respiri adânc calmează sistemul nervos, arătând că nu e o stare de fugă sau luptă”, mai spune Alexandra Ilieș.

Sfatul 2: Identificăm gândurile care creează îngrijorarea

”Trebuie să observăm că gândurile noastre sunt cele care, de fapt, ne fac să ne îngrijorăm. Adică ceea ce gândim ne produce o anumită stare. Atunci când observ că gândurile mele îmi creează îngrijorarea”

Statul 3: Înlocuim frica, găsim soluții

”Frica îmi spune că nu am control, că nu mă voi putea descurca. Când am astfel de gânduri este foarte bine să le înlocuiesc. Îmi este foarte frică, să fii curajos nu înseamnă să nu îmi fie frică și voi face față chiar dacă îmi este frică. Acest gând deschide o poartă către oportunitățile pe care le am să fac față. Și nu mă mai gândesc la ce NU vreau să se întâmple și mă tem de ce nu vreau să se întâmple, ci mă gândesc la soluții”, a spus specialistul în educație parentală.

banner