Cornel Jurju: Regele Mihai I a salvat România la 23 august 1944

0

Azi se împlinesc 75 de ani de la actul de la 23 august 1944. Este vorba de aniversarea unui gest prin care Regele Mihai I a salvat România, spune istoricul Cornel Jurju.

Actul de la 23 august 1944 a generat numeroase controverse. Comuniștii au încercat să confiște actul executat și asumat în întregime de Regele Mihai I al România. Dinspre extrema dreaptă, legionarii, naziștii și fasciștii, dar și adepții criminalului de război Ion Antonescu i-au reproșat Regelui Mihai I ba că l-ar fi trădat pe Adolf Hitler (de parcă ar fi un lucru reprobabil), ba că l-ar fi trădat pe mareșalul Ion Antonescu (un ins care, de fapt, îi datora ascultare tânărului Rege pentru că Mihai I era șeful statului și, în același timp, era superiorul militar al lui Antonescu).

Contextul în care Regele Mihai I a dat această lovitură de stat a fost unul deosebit de grav. Nordul Transilvaniei fusese dăruit de Adolf Hitler Ungariei. Estul României, inclusiv Basarabia, Bucovina și Moldova care aparține azi României se confrunta cu invazia sălbatică a Rusiei, iar pe teritoriul ocupat Armata Roșie comitea orori greu de pus în cuvinte. România se confrunta și cu bombardamente devastatoare executate de aviația anglo-americană.

Ion Antonescu condusese Armata Română la cea mai grea înfrângere din istoria românilor, cea de la Stalingrad și era contestat de toată lumea. Tot Ion Antonescu a fost cel care ordonase sau girase participarea României la Holocaust și aruncase pe blazonul României pete precum masacrul de la Odesa, lagărele de concentrare din Transnistria sau pogromul de la Iași. Mai mult, el insista să menținî România în război alături de Germania lui Adolf Hitler, în condițiile în care România nu avea vreun tratat de alianță cu Germania. Mai mult, nu exista nici măcar o convenție militară care să reglementeze cooperarea româno-germană. Exista doar promisiunea pe care dictatorul român o dăduse dictatorului german.

În acest context, Regele Mihai I a salvat România prin actul curajos de la 23 august 1944. A scurtat durata războiului cu luni bune, a salvat sute de mii de vieți omenești, a ferit România de un război devastator purtat pe teritoriul țării și a creat premisele revenirii Transilvaniei de Nord la România.

Mai multe detalii în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner