CORONAVIRUS: Medicul Radu Lupescu EXPLICĂ cine riscă să se îmbolnăvească, care e rata mortalității, ce urmează

0
FOTO: Arhiva

Medicul român Radu Lupescu de la clinica Rhena din Strasbourg a publicat pe Facebook un articol sinteză despre noul coronavirus. Cât e de contagios COVID 19, care e rata de mortalitate pe categorii de vârste, cine riscă să se îmbolnăvească, în ce stadiu e România dintre cele patru stadii. Mai jos, articolul:

“În primul rând, nu sunt virolog, ci specializat în anestezie și terapie intensivă. Deci scriu acest articol după ce am citit articole despre coronavirus în reviste medicale serioase și pentru că, fiind președintele asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai bune, cele mai moderne clinici din Franța, sunt implicat în organizarea clinicii pentru a face față acestei epidemii.

1 Consensul medical

Este vorba de o epidemie cu un nou virus numit SARS-Cov2 pentru că seamănă cu cel care a provocat SARS în 2003. Numele bolii este Covid-19. În urma publicațiilor în reviste medicale știm că:

Contagiozitatea este destul de mare, R0 este de 2,2; Adică fiecare bolnav infectează în medie 2,2 persoane. Pentru gripă este de 1,3.
Asta e destul de problematic pentru că înseamnă că răspândirea virusului poate fi rapidă.

Durata de incubație e în medie 5,2 zile (12 zile, cu un interval de încredere 95%). Adică dacă nu aveți nimic în două săptămâni după un eventual contact sau călătorie în zona infectată, nu veți mai avea nimic.

Asta este valabil în faza 1 a epidemiei: odată cu intrarea virusului într-un biotop și răspândirea lui, sursele posibile de contaminare sunt multiple.

Mortalitatea gripei este de cam 0,1%. În cazul acestui virus SARS-Cov2, este de 2-3% în China, dar pare a fi pe la 1% în afara Chinei.
De reținut este că mortalitatea e de 15% pentru cei peste 80 de ani și de 8% între 70 și 80 de ani. Cum se consideră că o mare parte din bolnavi sunt asimptomatici sau puțin simptomatici este probabil că mortalitatea este mult mai mică.

Acum niște date importante: 80% din cazuri sunt benigne adică nu necesită trecerea pe la spital.

Contagiozitatea e în general corelată cu gravitatea simptomelor; adică un contact prelungit cu cineva bolnav crește probabilitatea de a fi infectat pentru că crește numărul de viruși inoculați. Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea e practic zero.

2 Măsurile de sănătate publică

În Franța există planuri făcute de mult timp pentru acest tip de cazuri. Ele au fost făcute pentru SARS, MERS, Ebola șamd. Există un centru de referință în Paris și alte opt centre regionale de referință printre care Lille, Strasbourg, Bordeaux, Marseille, Lyon, Nancy;

În cadrul acesta au fost definite patru stadii ale epidemiei:

Stadiul 1: intrarea virusului într-un biotop; scopul în această fază este împiedicarea intrării virusului.

Stadiul 2: difuzarea virusului; scopul e limitarea răspândirii virusului.

Stadiul 3: epidemie; scopul este limitarea consecințelor epidemiei și salvarea cât mai multor vieți.

Stadiul 4: revenirea la normal

În Franța, la ora la care scriu acest mesaj suntem în stadiul 2, dar cu două « clustere » unul în sudul Alsaciei și altul lângă Paris, unde sunt un număr mare de bolnavi.

3 Ce se întamplă în spitale?

În ciuda acestei situații (deocamdată sub control), spitalele se pregătesc și spitalul universitar din Strasbourg a activat «planul alb» ieri, adică se pregatește pentru un aflux masiv de pacienți și pentru asta a decis anularea tuturor operațiilor chirurgicale ne urgente.

Trebuie să vă spun aici că la spital, dar și la noi în clinica, facem mai multe exercitii pe an pentru a verifica numărul de doctori disponibili, rapiditatea cu care putem elibera săli de operații, care e capacitatea disponibilă, paturi de terapie intensivă șamd.

Asta pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență: accident de tren, atentat, epidemie…

Am fost în această seară în reuniune, în care am elaborat strategia pentru această săptămână și strategia în caz de trecere în stadiul 3, care presupune închiderea școlilor, limitarea drastică a adunărilor, și de fapt este vorba de oprirea practic a activității economice.

Trecerea la această fază se va face cu mare grijă pentru că poate avea consecințe nefaste: dacă copiii sunt acasă, un părinte trebuie să stea cu ei și riscăm să avem deficit în personal paramedical sau chiar medical.

4 În România

În România suntem încă în stadiul 1. Dar se va trece rapid la stadiul 2 și trebuie evitat neapărat răspândirea virusului, pentru că nu sunt sigur că țara noastră este pregătită să facă față unui aflux mare de pacienți care va apărea în mod sigur în stadiul 3.

Fără să vorbim de lipsa de personal medical din sistem, de riscul de infectare, care e mai mare la personalul medical, de riscul de absenteism (din cauza fricii de contaminare) etc.

Să nu uităm că riscul este mare de a avea supramortalitate printre pacienții cu alte patologii, din cauza saturării sistemului sau din cauza panicii create.

Concluzie (provizorie)

Trebuie să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele aceste crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi. Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine”.

banner