Creștere spectaculoasă a numărului de joburi la distanță, în ciuda ridicării restricțiilor

1

În primul trimestru al acestui an, angajatorii au publicat peste 118.000 de job-uri, cu peste 50% mai multe decât în primul trimestru al anului trecut. O premieră o fac joburile remote care, după doi ani de pandemie se echilibrează cu cererea candidaților pentru acestea. 

Luna martie a adus o creștere vizibilă a job-urilor postate pe eJobs.ro. Acestea au ajuns la un număr de peste 45.000. De asemenea, un procent de 3,5% dintre locurile de muncă postate sunt dedicate cetățenilor ucraineni.

Sectoarele de muncă care au scos cele mai multe joburi pe piață sunt retail, prestări servicii, call Center/BPO, producție și industria alimentară. Odată cu ridicarea restricțiilor, nevoia de forță de muncă a început să fie mult mai vizibilă în domeniile unde capacitatea de funcționare a fost limitată.

„Eliminarea restricțiilor a adus cu sine revenirea în forță a unor domenii care, timp de 2 ani, nu au funcționat la capacitate normală, cum e cazul Turismului, iar acest lucru se reflectă în oferta impresionantă de joburi noi din aceste sectoare. În același timp, pregătirea pentru sezonul estival contribuie și ea la o creștere spectaculoasă a numărului de joburi pe multe domenii de activitate, de la Servicii și Transporturi, la Industria alimentară”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Joburile remote

În luna martie, cererile pentru acest tip de job au fost de 12,3% iar joburile au reprezentat un procentaj de 11,9%, din oferta totală a locurilor de muncă.

„Deși s-a lucrat de la distanță și în perioada restricțiilor, abia după ridicarea acestora oferta de joburi remote s-a aliniat cu cererea din partea candidaților. Acest lucru e o premieră îmbucurătoare și ne arată că, deși așteptările erau să vedem tot mai multe echipe la birou, numărul angajatorilor care înțeleg că nevoia de flexibilitate a angajaților nu dispare odată cu ridicarea restricțiilor e tot mai mare. Acestea sunt companiile care, pe termen lung, vor avea numai de câștigat în ochii angajaților și care vor acumula bile albe la brandul de angajator”, spune Bogdan Badea.

Pe lângă interesul pentru joburile remote, există și o creștere în ceea ce privește numărul joburilor în străinătate. În primul trimestru al acestui an, 1,8% dintre cereri, au fost pentru joburi în afară, în creștere față de anul trecut.

Domeniile care au fost de interes în primul trimestru al anului, au fost Prestări Servicii, IT/Call Center, Retail și Financiar/Banking.

În acest moment, peste 38.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro

VEZI ȘI

Acasă, departe de casă: Centru pentru refugiați, într-o fostă fabrică din Cluj

Noi zboruri de pe aeroportul din Cluj – vezi unde poți zbura din această primăvară