Acasă, departe de casă: Centru pentru refugiați, într-o fostă fabrică din Cluj

1

Organziația Lions Club Transilvania a înființat, în fosta fabrică “Armătura” din Cluj-Napoca, un centru pentru refugiați, cu o capacitate de 28 de locuri și utilități moderne. Ucrainenii care vor ajunge în centru vor putea folosi donațiile clujenilor.

Spațiul include, pe lângă cele 28 de paturi, două băi, o bucătărie, un loc pentru servit masa, respectiv un spațiu de recreere, dotat cu televizor și consolă de jocuri video pentru copii.

Marți, 5 aprilie, urmează să sosească, în incinta centrului, mai multe familii din Ucraina. Voluntarii care se ocupă de ei spun că adulții și-au dorit să se tundă, iar copiii vor să meargă la McDonalds și în mall.

“În incinta Armătura, există un restaurant, unde vor servi masa de prânz, chiar și micul dejun și cina, se poate primi și la pachet. […] Primul grup care sosește este format din 15 persoane, 8 dintre aceștia sunt copii. Noi sperăm să se recreeze pentru câteva zile. […] Vor sta temporar aici, pentru o perioadă de patru zile”, a declarat Marcel Clițan, vicepreședintele Lions Club Translivania.

Centrul pentru refugiați poartă un nume mai puțin obișnuit: Bashel Shakhshir. Este vorba despre un fost membru marcant al Lions Club Translivania, care s-a stins din viață anul acesta. De origine din Iordania, Bashel Shakhshir a fost fondatorul Grupului Safeway și al rețelei de supermarketuri Home Garden.

Vezi mai jos cum arăta spațul înainte de amenajare și după, dar și etapele prin care a trecut, până să poată primi refugați.

Desenele de pe pereți au fost realizate de alți ucraineni, care au ajuns mai demult în Cluj, pentru a face spațiul mai prietenos, mai ales pentru copii.

VEZI ȘI:

Cu ajutoare, în Ucraina – vezi experiența de peste graniță a voluntarilor Lions

Viață nouă pentru hainele vechi: ajută refugiații ucraineni

Instalația Gaia a reușit să strângă peste 40 000 de lei pentru refugiații ucraineni