Turda a câștigat o competiție europeană în finala căreia a învins orașe precum Milano și Manchester. Este vorba de un concurs în care experții europeni au evaluat planurile de mobilitate urbană depuse de administrațiile locale care au concurat.
Marele premiu a fost reprezentat de alocarea unor sume consistente pentru a finanța realizarea practică a planului de mobilitate urbană din Turda, care are rolul de a reduce poluarea din oraș. Astfel, Turda a primit deja 32 de milioane de euro, însă, cu ajutorul unor proiecte inteligente, suma pe care o poate atrage poate urca până la 68 de milioane de euro.
Turda își reinventează transportul public. Cu ajutorul banilor europeni, Primăria Turda a decis să reînființeze o companie de transport local. Aceasta va avea la dispoziție 20 de autobuze electrice, cumpărate cu ajutorul fondurilor oferite de Uniunea Europeană. Tot cu ajutorul banilor europeni, vor fi amenajate stații de încărcare pentru aceste autobuze și vor modernizate străzile pe care vor circula. Modernizarea înseamnă atât repararea carosabilului, cât și amenajarea unor piste pentru biciclete, precum și a unor stații de tip bike sharing, spune primarul din Turda, Cristian Matei.
Într-o etapă ulterioară, cu ajutorul planului de mobilitate urbană, transportul public ar putea fi modernizat în întreaga microregiune, care cuprinde peste 100.000 de locuitori. În această microregiune, autobuzele electrice ar urma să fie completate cu autobuze de tip hibrid, mai spune Cristian Matei.
Planul de mobilitate urbană din Turda mai cuprinde și amenajarea unor parcări de tip park and ride. Acolo vor opri autocarele cu turiști. Oamenii vor îmbarcați apoi în mijloacele de transport ale Primăriei Turda și vor ajunge astfel la obiectivele turistice din oraș. Este vorba de obiective precum Salina Turda, Palatul Princiar sau castrul roman al Legiunii a V-a Macedonica.
Mai multe detalii, în interviul realizat de Claudiu Pădurean.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: