Cruciuliță, povestea vechiului soi de struguri românești

0

Unul dintre cele mai interesante soiuri de struguri albi românești este Cruciulița, Cruce sau Poamă Cruce. Sub cele trei denumiri este cunoscut acest soi în diferite regiuni ale României.

Strugurii au formă biaripată, care amintește de crucifix. Soiul acesta este amintit inclusiv în marile tratate de oenologie, tipărite la începutul secolului XX la Paris. Răspândirea acestui soi este mai mare în Oltenia. Este foarte apreciat în zona Dealul Mare.

Specialiștii spun că ar fi înrudit cu soiurile Alb Românesc sau Galbenă Verde. Soiul Cruciuliță poate fi cultivat în plantații pure.

Are coacerea mai târzie. În funcție de condițiile pedoclimatice, se poate coace la final de septembrie sau început de octombrie.

Producția de struguri variază între 20.000 – 22.000 de kilograme la hectare, însă, în anii foarte productivi, poate ajunge și la 30.000 de kilograme la hectar. Soiul de vin obținut din acești struguri este cupajat adesea cu alte soiuri. Este utilizat și ca materie primă pentru distilate apreciate.

Vinul bun este întotdeauna mai apreciat dacă este servit alături de o brânză de calitate foarte bună. Așa este brânza maturată produsă de fermierii locali din comuna sălăjeană Sâg. Fabrica de brânză din Sâg a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect al GAL Poarta Transilvaniei.


banner