CSM, subiect de bancuri: Cele mai tari poante după excluderea judecătorului Danileț

0

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din profesie pe judecătorul Cristi Danileț, după ce acesta a postat pe TikTok video-uri în care își tundea gardul viu, curăța o piscină și făcea exerciții de karate, a stârnit deopotrivă revoltă și ironie. Un val de poante a apărut pe Internet legat de acest subiect. 

Un artist digital din Cluj a realizat o caricatură despre cazul excluderii judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Desenul îl înfățisează pe Danileț în costum de karate pe un taler al unei balanțe, iar pe celălat sunt înfățișate o serie de personaje zoomorfe care, în ciuda greutății lor evidente (sunt niște porci), nu înclină balanța spre ei.

Artistul clujean nu e la prima sa caricatură despre subiecte actuale controversate. Acesta a publicat și un desen despre Principele de Lichtenstein, după ce acesta a împușcat un urs de mari dimensiuni în România.

Cazul Danileț a prilejuit și alte comentarii și postări online pline de umor. Iată ce a scris Letopiseț pe Facebook:

“Iaște un jude den soiul acelora brudii, arătoși și slobozi, de-i đice Vasilache Hristian Dănilețul. Ci acesta află mare bucurie în a se gâlcevi cu un toiag de-i đice nunceac, adecă bețe de vânturat fasolea – și a se înveștmânta într-un caftan dalb cu cingătoare cernită; ci mai are acesta o altă bucurie, de a-și griji scăldătoarea, curățind-o. Ci atâta de mare desfătare capătă den așa îndeletniciri, încât au hotărât să se arate naintea norodului pre Țăcănitul Ornicului, cum grijește de iaz și cum se gâlcevește cu nunceacul. Ci prinzând de veste ortacii sei den Marele Sobor al Juzilor, îndată s-au adunat ci au hotârât a-l mazili, surghiunuindu-l den cinul lor. Ce vă poci đice că macar că nu am drag de boiar Vasilache – acela đicând uneori voroave otrăvitoare de-a stânga – nu au făcut faptă bună aceia de l-au mazilit. Că de-l mazileau pentru alta, nu se afla așa de mare gălceavă; ci a mazili pre careva den pricina gâlcevei cu toiagul au a curăției scăldătoarei au că retează copacii de-i mărginesc ogorul, aceea nu iaște cu folos. Ce mă tem că l-au făcut pre boiar Vasilache un mucenic cu așa surghiun – că de-l mazileau pentru ce au đis, poate altfel voroveam. Iară Epstenie sieși đilele nu și le-au luat”.

Cireașa pe tort a așezat-o publicația de umor Times New Roman, care a scris:

Danileţ, exclus şi de la templul Shaolin pentru că refuza să se radă în cap

Interauții așteaptă cu nerăbdare noi decizii ale CSM de excludere a magistraților care își taie porcul, gătesc la ceaun sau își bat covoarele, pe rețelele de socializare.