Cum a fost ceremonia în care România a devenit liderul Historic Cafes Route

0

România a devenit, în premieră istorică, liderul unei rute culturale europene. Un cetățean român, Arnold Klingeis, a devenit președintele Historic Cafes Route.

Preluarea festivă a președinției Historic Cafes Route a avut loc în cadrul unei ceremonii aparte, care a marcat și aderarea cunoscutului Hotel Transilvania din Cluj la această rută a cafenelelor de aur. Hotelul a fost decorat cu plăcuța Consiliului Europei, organizația internațională care a oferit Înaltul Său Patronaj Rutei Cafenelelor Istorice.

La evenimentul organizat la Cluj au luat parte autorități publice, reprezentanți ai mediului consular din Transilvania, oameni de cultură, precum și antreprenori din România, Moldova, Germania sau Israel.

Printre cei care au luat cuvântul, alături de noul președinte al Historic Cafes Route, s-au numărat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Reprezentanta Primăriei Clujului, Karin Hann, a transmis mesajul directorului Direcției de Evenimente Publice, Călin Forna.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Gabriel Bârtaș, a declarat: ”Ministerul Afacerilor Externe urează mult succes primului român care deține președinția Historic Cafes Route și își exprimă susținerea pentru inițiativele care vizează promovarea cooperării în domeniul punerii în valoare a patrimoniului istoric”.

La eveniment au luat parte consulul onorific al Kazahstantului, Ștefan Gadola, care este și administratorul unei alte cafenele istorice decorate de Consiliul Europei, Chios Social Lounge, directorul Muzeului de Artă din Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Centrului UBB CORE, Leonard Horvath administratoarea Hotelului Transilvania, Adriana Sava, care a fost gazda evenimentului, precum și alți reprezentanți ai comunității din Transilvania, precum organizatorul de evenimente Ștefan Farell ori directorul regional al Cramelor Cricova, Dorin Ștef.

Administratorul Hotelului Transilvania, Adriana Sava, a declarat: ”Este o mare onoare aderarea noastră la Historic Cafes Route. Este o mare plăcere să fiu gazda investirii noului președinte al acestei rute a cafenelelor de aur și le mulțumesc tuturor invitaților care au participat la această sărbătoare”.

Acest eveniment a fost și o împletire a unor elemente care provin din toate provinciile istorice ale României. Astfel, în Hotel Transilvania au fost prezente vinurile Cricova din Basarabia ori ginul Măgura Zamfirei, produs în Teleorman, iar mediul de afaceri local a fost reprezentat de antreprenori precum Mircea Crăciun, fondatorul EcoGarden Construct.

Evenimentul de la Cluj a inclus și o prezentare de modă semnată de creatoarea Diana Gabor, un documentar despre cinematografia inspirată de romanul ”Dracula” de Bram Stoker, o prezentare a istoriei cafelei, dar și o dezbatere despre turismul cultural și despre diplomația economică. Participanții au subliniat necesitatea păstrării și promovării patrimoniului istoric, cultural și gastronomic, în contextul în care Transilvania devine o destinație turistică tot mai apreciată. Potrivit profesorului Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes, Transilvania deține, în domeniul turismului gastronomic, un potențial asemănător celui al Toscanei sau Antalyei.

Hotelul Transilvania este cunoscut în întreaga lume datorită faptului că el, sub numele de ”Hotel Royal”, este menționat în romanul ”Dracula” drept locul în care ar fi înnoptat la Cluj avocatul britanic Jonathan Harker.

Evenimentul Historic Cafes Route a însemnat și prezentarea unei cafele de specialitate, Kafune, a unei răcoritoare italiene, fiGA, precum și a unor produse Pepsi.

banner