Cum a fost onorată memoria lui Gheorghe Șincai la Râciu

0

Memoria unuia dintre cei mai mari cărturari români a fost onorată în satul său natal. Gheorghe Șincai a fost autorul primei gramatici românești și a scris lucrări istorice în care a apărat teza originii latine a poporului român și cea a continuității românilor pe actualul lor teritoriu național.

În satul său natal, Râciu, au fost organizate o liturghie și un parastas, la inițiativa parohului greco-catolic, Toader Dulău. Acestea au fost oficiate în biserica unită cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Paul” de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian Crișan.

La liturghie au participat 14 preoți, seminariști greco-catolici din Blaj, călugărițe din Congregația Surorilor Maicii Domnului, primarul din Râciu, Ciprian Belean, autorități județene, precum prefectul Ciprian Dobre sau directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, Nicolae Băciuț, istorici precum profesorul universitar Cornel Sigmirean, membri ai organizației catolice Accademia Internazionale Mauriziana, precum Mihai Farcaș, precum și oameni de cultură din județele Mureș, Cluj și Alba.


banner