Cum a fost salvată casa pe care locuitorii din Cizer au transformat-o în biserică

0

Satul sălăjean Cizer păstrează unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură țărănească. Este vorba de o casă din secolul al XVIII-lea, care a fost transformată în muzeu și restaurată cu migală.

Casa aparținea unui sătean înstărit, iar dimensiunile sale erau mari pentru Cizer, în secolul al XVIII-lea. Tocmai de aceea, casa cu acoperiș de paie a fost transformată în biserică, după ce vechiul lăcaș de cult din Cizer a ars în 1749. Casa țărănească a găzduit liturghiile greco-catolice până în 1773, când Horea, mai târziu liderul răscoalei din 1784, a ridicat un nou lăcaș de cult, împreună cu o rudă a sa, Ion Nicula a Neamțului.

Casa din Cizer a continuat să fie locuită până în anii 1980. Ultimul său locuitor se numea Lupuț Ioan a Giurchii Floroaie. După moartea sa, etnologii și-au dat seama de imensa valoare arhitecturală a casei, construită din bârne de stejar și cu portalul interior, precum și cu ramele din lemn ale ferestrelor, sculptate de meșterii locali.

Casa a fost desemnată monument istoric în anul 2004. O perioadă de timp, părea că va dispărea, pentru că fusese lăsată în părăsire. Însă, în anul 2017, casa monument din Cizer a beneficiat de restaurare. Etnologii au alcătuit o colecție de obiecte locale, care pot fi admirate de vizitatorii satului.

Muzeul din Cizer ajută la dezvoltarea sustenabilă a turismului, promovată și de GAL Poarta Transilvaniei.

Iată filmul de prezentare a acestui GAL:


banner