Cum a reflectat presa internațională funeraliile Reginei Maria a României, în anul 1938

0

Pe 18 iulie 1938, adică exact acum 85 de ani, se stingea din viață Regina Maria a României. Vestea morții ei a creat o mare emoție în rândul românilor, care au respectat-o și iubit-o. Iată cum a reflectat presa internațională, mai exact Reuters, cu imagini British Pathe, înmormântarea celei mai iubite regine a României:

”Un cortegiu funerar trece pe străzile Bucureștiului, ducând-o pe ultimul drum pe acest pământ pe Regina Maria a României. În viața colorată a Balcanilor, această femeie de stat a jucat un rol dominant, viguros. În procesiune o însoțește fiul său, regele Carol al II-lea al României. Regina Maria s-a născut în Anglia. A fost fiica Ducelui de Edinburgh, a cărui mamă a fost Regina Victoria. Cel de-al doilea fiu, Nicolae, a fost exilat de fratele său. Cosciugul a fost dus de la Palatul Regal la Gara de Nord unde așteaptă trenul să îl ducă spre cavoul familiei, de la Curtea de Argeș. A fost dorința specială a Reginei Maria ca regele Carol să îl cheme pe fratele său din exil, pentru a participa la înmormântarea mamei lor, cea care va rămâne în memoria tuturor ca una din marile regine”, spune comentariul imaginilor difuzate atunci.

Regina Maria a României s-a născut în Marea Britanie, ca fiică a lui Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh, fiul Reginei Victoria, și a Mariei Alexandrovna, mare ducesă a Rusiei, fiica țarului Alexandru al II-lea.

Maria s-a căsătorit în 1892 cu Principele Moștenitor Ferdinand al României, iar după ce s-a stabilit în România, a devenit una dintre cele mai iubite personalități. În anul 1914, după moartea Regelui Carol I, Maria a devenit Regină a României. De la bun început, ea a fost de partea Antantei și a luptat pentru intrarea României în război împotriva Puterilor Centrale.

Încă din data de 15 august 1916, când România a declarat război Austro-Ungariei, Regina Maria a României s-a implicat în organizarea serviciului de Cruce Roșie, care se afla sub Înaltul Său Patronaj. Prima misiune asumată de Regina Maria a fost organizarea și coordonarea serviciilor de ambulanță care trebuia să îi preia pe răniții de pe front.

În noiembrie 1916, Regina Maria a plecat în refugiu la Iași, alături de ceilalți membri ai Familiei Regale, de Guvern, de Armată și de Parlament. În fiecare zi, Regina Maria se îngrijea de răniți, iar de multe ori, una dintre fiicele sale, Principesa Ileana, se afla alături de ea. Regina României vizita deopotrivă barăcile în care erau tratați răniții și cele în care zăceau bolnavii de tifos. Și aceasta în ciuda faptului că Familia Regală plătise tribut tifosului, prin moartea Principelui Mircea, cel mai mic dintre copiii Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.

În anii războiului, Crucea Roșie a facilitat corespondența dintre prizonierii de război și familiile lor. De asemenea, a trimis pachete cu mâncare, medicamente și haine prizonierilor români. Regina Maria a avut un rol decisiv în ajutorarea spirituală a soldaţilor. Împărţea cu dărnicie atât ciocolată şi ţigări, cât şi fotografii ale sale şi icoane.

După Primul Război Mondial au venit și momente fericite atât în viața familiei Regale, cât și ale României: Marea Unire din 1918 și Încoronarea de la Alba Iulia, din 1922.

Regina Maria s-a îmbolnăvit în 1936. A plecat la tratament în străinătate, dar tratamentul s-a dovedit a fi inutil, iar regina a luat hotărârea de a reveni în ţară.

Pe 18 iunie 1938 Regina Marii Uniri s-a stins din viață, după o lungă perioadă de suferință și boală.