Cum funcționează răspunsul imunitar la vaccin și cât durează – studiu

2

O cercetare derulată în România arată că, după 3-4 luni, în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor. Același studiu, coordonat de un cercetător din Sfântu Gheorghe arată că personale care au trecut prin boală, apoi s-au vaccinat, au avut un răspuns imun mult mai rapid decât cel al persoanelor care nu s-au îmbolnăvit. Detalii despre acest studiu aflăm chiar de la cercetătorul care l-a realizat, Fejér Szilárd, coordonatorul echipei de la Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe, în emisiunea Doctor online de la Via Cluj TV.

Cercetarea a fost începută în 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare. Practic, cercetătorii din Sfântu Gheorghe, ajutați de specialiști din Cluj și Sibiu au adunat date și au aplicat pe pacienți teste care au determinat care a fost reacția imună a fiecărui pacient, după vaccinare. Au fost testate persoane care au făcut COVID și s-au vaccinat și persoane care nu au contactat boala înainte de vaccinare. Unul dintre rezultate este că reacția la vaccin a celor două categorii este diferită, spune Fejér Szilárd, coordonatorul echipei de cercetare.

Pacienților le-a fost măsurată reacția imună cu ajutorul unui test care a fost certificat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în 10 noiembrie 2020. Practic, aceste teste sunt folosite de 14 laboratoare și spitale din România. Până în momentul de față, la nivel național au fost folosite peste 10.000 de astfel de teste, care sunt dedicate exclusiv utilizării de către personal medical în scop de diagnosticare in vitro.

Rapelul ar trebui făcut la 5 săptămâni

Conform aceleiași cercetări, realizate pe persoane vaccinate cu BioNTech/Pfizer, răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul s-ar face la cinci săptămâni. Rezultatele parțiale ale cercetării, făcute pe un eșantion de 150-200 de participanți, nu doar confirmă că vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 induce un răspuns imunitar puternic, dar aduce și informații noi.

97% dintre persoanele vaccinate au produs o cantitate adecvată de anticorpi la 7-10 zile după rapel. 10% au avut un răspuns imun mai lent, în timp ce toți ceilalți 90% au produs anticorpi suficienți anticorpi pentru a dona plasmă convalescentă. „Din păcate însă, protocolul actual nu include pacienți vaccinați ca donatori de plasmă convalescentă, a precizat cercetătorul din Sfântu Gheorghe.

Informează-te și despre alte subiecte medicale de interes de la Doctor online. E sănătos să fii informat!