Oamenii de afaceri din Cluj cred că guvernul ar trebui să conceapă cât mai repede o strategie de relansare economică profitând de prezența românilor constrânși să revină în țară pe perioada pandemiei și de conaționalii care nu se vor putea întoarce la vechile locuri de muncă.
În loc de strategii, însă, la guvern vedem ieșiri alarmiste și lamentări precum cea a ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a afirmat în urmă cu câteva zile că potrivit unui studiu 500 000 de persoane ar putea rămâne fără loc de muncă în România, în a doua parte a anului.
Forța de muncă să producă PIB aici
Omul de afaceri Adrian Crivii, fondator Darian DRS SA și fost șef ANEVAR, spune că avem interesul ca forța de muncă să rămână în România.
Iar cum motarele economiei funcționează la turație redusă iar atitudinile consumeristă sunt în cădere liberă, sunt necesare măsuri de susținere din partea statului, de exemplu în agricultură.
În acest fel, nu vom mai fi nevoiți să exportăm muncitori la cules de sparanghel în Germania sau la căpșuni în Spania.
Adrian Crivii mai subliniază că în domeniul industriilor strategice ar trebui să dezvoltăm capacități de producție pentru a scădea dependența de importurile din China.
“România trebuie să profite de forța de muncă, românii să producă PIB în România, nu în alte țări.
Ar fi o mare sansa ca o parte din aceste produse care se faceau in China sa le producem aici. Avem o tara de 20 de milioane de locuitori, avem o forta de munca calificata, romanii sositi din strainatate sunt majoritatea bine educati si seriosi, deci am putea face din aceasta criza un avantaj pentru economia romaneasca”, a afirmat Crivii.
Omul de afaceri crede ca industria HORECA, de unde provin foarte multi someri, se va relansa cel mai greu.
Cum relansăm agricultura
Dan Muresan, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania crede ca o parte dintre cei un milion de someri tehnici nu vor mai avea un loc de munca la care sa se intoarca dupa starea de urgenta.
Din acest motiv, ne putem astepta in acest an la un somaj de 10 la suta din populatia activa (in Romania o mare parte din populatia activa era plecata in strainatate).
Dan Muresan propune ca statul roman sa sustina o cota parte din salariile muncitorilor care preferau sa munceasca in strainatate in agricultura, astfel incat ei sa fie motivati sa ramana la munca in Romania.
Un salariu de 600-700 de euro la care ar contribui atat angajatorul cat si statul ar fi deja
ofertant, crede Dan Muresan.
“Statul si economia ar fi in castig si s-ar porni acest domeniu strategic. Exista asadar o oportunitate pe care statul ar trebui sa o valorifice”, a spus Dan Muresan, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
In ceea ce priveste somerii din HORECA, Dan Muresan a subliniat ca exista sanse ca in septembrie-octombrie restaurantele si cafenelele sa revina la un nivel apropiat de cel in care se aflau anul trecut, cu conditia ca pandemia COVID 19 sa isi reduca din impact.
Vicepresedintele CNIPMMR crede ca romanii se vor intoarce spre turismul national insa distantarea sociala nu va lasa turismul romanesc sa recupereze in intregime terenul pierdut.
In ceea ce priveste relansarea consumului si dezvoltarea industriilor strategice, Dan Muresan crede ca o sansa ar fi schimbarea de mentalitate astfel incat romanii sa consume lucruri produse in Romania si UE, chiar daca sunt ceva mai scumpe decat cele din China.
Câți angajați avem și în ce domenii
România are aproximativ 8,4 milioane de angajați. Aproximativ 1,95 de milioane lucrează în industrie, 1,76 milioane de persoane în agricultură, 1,2 milioane în comerțul cu ridicata.
În imobiliare avem 33.000 de angajați, 81.000 în activități de spectacole, culturale și recreative, 100 000 în intermedieri financiare, 209 000 în administrație publică și apărare, 210 000 în informații și comunicații, în hoteluri și restaurante 215.000. 000
Câți la stat, câți la privat
Instituțiile cu capital (integral sau parțial) de stat au aproximativ 1,38 milioane de angajați, în timp ce în mediul privat lucrează 6,98 milioane de persoane.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: