Cum ne îngrijim corect grădina toamna

0

O grădină frumoasă îți oferă confortul de care ai nevoie pentru a te relaxa și a te bucura de timpul liber petrecut acasă. Acest lucru presuspune, însă, anumiți pași care trebuiesc respectați atunci când ne ocupăm de spațiul verde. În cadrul emisiunii “Grădinarii”, jurnalistul Raul Chiș a discutat cu administratorul companiei Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, despre cum ne îngrijim grădina, toamna.

Specialistul în amenajarea și întreținerea zonelor verzi, Mircea Crăciun, a menționat că, în virtutea evenimentelor din ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere de 30% din punct de vedere al lucrărilor, spre deosebire de alte industrii, în ceea ce privește spațiul verde din zonele rezidențiale.

“Se datorează faptului că segmentul societății a trăit în jurul casei, sau acasă, de-a dreptul, mult mai mult și oamenii au avut o atenție mai mare către spațiul verde pe care îl au în jurul lor”, explică Mircea Crăciun.

În altă ordine de idei, acesta atrage atenția și asupra faptului că sezonul ploios din acest an aduce cu sine o implicare mai mare în ceea ce privește îngrijirea grădinilor.

“Precipitații au fost excedentar chiar, anul ăsta, ne-a dat de furcă un pic, ăsta poate fi un aspect atipic, ca să zic așa, dat fiind faptul că întotdeauna când ai o medie de temperatură ridicată cumulată cu o umiditate peste normal, este întotdeauna raiul fungilor, dăunătorilor, toate se înmulțesc cu o rapiditate ieșită din comun, motiv pentru care am avut multă bătăie de cap și avem, în continuare, se va resimți inclusiv în toamnă și primăvara viitoare”, spune administratorul companiei clujene.

Măsuri de prevenție versus intervenții curative

Mircea Crăciun susține că un segment important dintre cei care sunt proprietarii, deținătorii unor spații rezidențiale și a unor grădini nu sunt încă suficient obișnuiți să investească în măsurile de prevenție.

“În proporție de 80% din intervențiile pe care noi le facem la nivel fito-sanitar, pe raza municipiului Cluj-Napoca vorbesc, sunt intervenții curative, nu sunt intervenții preventive. Intervențiile curative au un cost dublu și un efort, din toate punctele de vedere, mult mai mare, pentru că odată ce boala este instalată, greu scapi de ea”, explică specialistul Eco Garden Construct.

De asemenea, pentru a evita ca dăunătorii să ierneze în vegetația din curte, fapt care poate cauza probleme în primăvară, se recomandă ca toamna să eliminăm din grădină tot ce înseamnă parți uscate, începând de la frunze, până la părțile lemnoase.

Frunzele uscate nu permit gazonului să respire

“Există niște teorii care spun că partea de materie vegetală moartă, prin descompunere asigură un strat nutritiv natural, este perfect adevărat, deci, din punct de vedere a compoziției bio-chimice a solului, dacă facem o analiză de sol, vom vedea că suntem în parametri dacă frunzele s-au degradat pe cale naturală pe suprafața gazonului”, precizează Mircea Crăciun.

Cu toate acestea, ne mai vorbește și despre faptul că frunzele uscate nu permit gazonului să respire, prin urmare, dacă nu le adunăm, vom avea un gazon mult mai rar, cu o densitate de până la 50% mai scăzută.

În acest context, se recomadă folosirea de fertilizanți din comerț. La final de septembrie putem interveni cu un fertilizant pre winter cu degajare controlată, iar în primăvară cu un fertilizant de tip starter.

Însămânțările se pot face pe tot parcursul anului

Datorită schimbării climatice, însămânțările se pot face pe tot arcursul anului, în afară de perioadele de îngheț. Potrivit invitatului în emisiune, în prezent există un tip de sămânță de gazon modificată genetic care germinează la 5 grade Celsius.

“Este recomandat ca odată cu sosirea anotimpului rece, undeva către 15-20 noiembrie, nu mai repede, că nu e necesar, repet că suma de grade e destul de mare încă, să fie lăsat gazonul să crească, dacă l-am tuns la doi-trei centimetri, de exemplu, în timpul toamnei, să-l lăsăm undeva la un 5, teiere un pic mai lungă”, mai spune Mircea Crăciun. Reprezentantul Eco Garden Construct atenția și asupra faptului că în toamnă sunt obligatorii tratamentele cu fungicid și cu insecticid. Acestea protejează planta.

Arborii și arbuștii ornamentali necesită doar lucrări de toaletare

În ceea ce privește arborii și arbuștii, în afară de lucrările de toaletare pe care marea majoritate a oamenilor știu că trebuie să le facă, alte lucrări, în principiu, în perioada de toamnă, nu se fac, decât dacă avem plante mediteraniene care trebuiesc protejate cu folie atunci când vine vremea rece, potrivit specialiștilor.

Ca și în cazul gazonului, la copaci, plantările se pot face oricând, exceptând perioada de îngheț, pentru că plantele sunt crescute la giveci, iar factorul hidric poate fi controlat prin sisteme de irigare, iar asta facilitează adaptarea plantei, susține Mircea Crăciun.

Un nou Garden Center la Sibiu

Pentru a veni în întâmpinarea necesităților tuturor beneficiarilor, atât în ceea ce privește produsele, cât și cu sfaturi utile pentru mentenanță, Eco Garden Construct își extinde rețeaua de distribuție, în urma solicitărilor mari din alte orașe. Astfel, un Garden Center se va deschide, în curând, la Sibiu.

“Vom avea un magazin, care va funcționa ca și cel de la Cluj, bine, cu o realitate mai mică decât cel de la Cluj, cu siguranță. Practic, Clujul devine un centru logistic de distribuție a plantelor, la nivel național. Acesta este scopul pe care îl avem noi, fiind că avem mulți parteneri cu care lucrăm, firme de specialitate care au încredere în produsele noastre și sunt cerințele mari”, precizează Mircea Crăciun.

Mai multe detalii despre lucrările, pe timp de toamnă, în grădină, aflați urmărind integral emisiunea “Grădinarii” pe Via Cluj TV: