Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare: mai puțină carne roșie și zero fumat

0

29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii. Cu această ocazie, dr. Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii din Cluj-Napoca, a vorbit la Doctor online de la Via Cluj TV despre cele mai des întâlnite boli ale inimii, despre factorii favorizanți în declanșarea acestor boli, dar și despre cum pot fi ele prevenite.

În pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume, potrivit Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. În condițiile în care aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc, informarea corectă a populației are o importanță strategică. Astfel, este tot mai acută nevoia de a aduce informația medicală corectă aproape de populația generală, într-un limbaj accesibil, adaptat canalelor moderne de comunicare.

  • Mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom;
  • 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal;
  • 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi;
  • Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor! 1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială.

Află din emisiune care sunt factorii favorizanți ai bolilor cardiovasculare, dar și cum poti fi prevenite.