Cum profită România de pe urma industriei automotive din Republica Moldova

0

În ultimii ani, peste Prut, s-a născut o nouă industrie. Republica Moldova devine unul dintre cei mai importanți jucători din industria automotive. Pe lângă companiile moldovenești, cel mai mult are de profitat România de pe urma dezvoltării acestei ramuri industriale, care a fost asemuită de unii experți cu un adevărat miracol economic.

Principalul pilon al dezvoltării industriei automotive este reprezentat de parcurile industriale din Zona Economică Liberă Bălți. Aceasta a deschis parcuri industriale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Parcurile au atras peste 300 de milioane de euro investiții germane și austriece, grupate în circa 20 de companii de mari dimensiuni, care au generat 15.000 de noi locuri de muncă. Pe lângă acestea, există IMM-uri. Studiile economice arată că fiecare IMM care lucrează pentru o mare corporație generează 100 de noi locuri de muncă, după cum spune directorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu.

70 la sută din exporturile acestor companii moldovenești merg spre România, acolo unde piesele produse în Republica Moldova sunt transformate în subansamble cu valoare adăugată mai mare, după cum afirmă Veaceslav Ioniță, expert al centrului IDIS Viitorul. Astfel, industria automotive din Basarabia se transformă, indirect, într-un motor al creșterii economice a României, țară în care funcționează peste 600 de companii de profil, inclusiv giganți precum Dacia-Renault sau Ford. Acestea au capacitatea de a absorbi în continuare producția de piese auto din Republica Moldova, astfel că relația dintre cele două economii este reciproc avantajoasă.

Mai mult, în Republica Moldova se manifestă tot mai mult o tendință de clusterizare, ceea ce înseamnă că firmele implicate sunt pregătite să treacă la producție cu valoare adăugată mai mare. Tendințele din această industrie sunt discutate în cadrul Moldovan Automotive Cluster Days, eveniment organizat la Chișinău, deschis de prim-ministrul Pavel Filip și la care au fost invitați reprezentanții a 500 de companii, inclusiv subsidiarele locale ale companiilor românești.