Vi s-a întâmplat să citiți o informație pe internet, să o vedeți la televizor sau să o primiți prin oricare altă sursă și să nu știți dacă este adevărată sau falsă? Stați liniștiți, nu sunteți singurele ”victime” ale știrilor false sau fake news.
Uneori, chiar și nouă, ziariștilor ne este greu să decelăm anumite informații pe care le primim ca fiind adevărate sau nu. De aceea, unul dintre principiile meseriei de jurnalist este tocmai verificarea informațiilor, manualul spune din trei surse independente. Însă dacă nu ai timp să faci o mică investigație pentru orice știre ajunge la tine, cum anume să procedezi să afli dacă e adevărata sau nu?
Documentarele în lupta cu fake news
Un posibil răspuns la această întrebare au organizatorii festivalului Luna Doc, care au lansat o campanie de informare și de educare a adolescenților în privința fenomenului fake news. Cum anume? Prin documentare vizionate de profesori, împreună cu elevii lor, apoi dezbătute, pentru a ajunge la esența lucrurilor, dar mai ales la schemele de gândire care ne pot feri de intoxicările informaționale.
Ediția din acest an a Luna.Doc este organizată on-line. Până acum peste 3000 de adolescenți au avut ocazia să vadă documentarele selecționate de reprezentanții Asociației Bloc Zero.
În ce surse de informare au încredere tinerii? În niciuna…
Organizarea festivalului on-line a fost precedată de o cercetare sociologică realizată de reprezentanții Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative pe un eșantion de 1.000 de elevi. Această cercetare are niște concluzii surprinzătoare, spune Andreea Marcu, organizator al Luna.Doc și reprezentant al Asociației Bloc Zero.
”Am aflat ceva interesant, că ei deja aveau niște mecanisme native de diferențiere a informațiilor false de informațiile reale. Ce a fost surpinzător a fost să descoperim scepticismul lor: ei nu aveau încredere în niciun fel de instituție de presă, în niciun site, se părea că nu există o sursă care să fie credibilă. M-a întristat, un lic, vestea asta, pentru că dacă nu ai încrede, până la urmă în niciun fel de sursă și nu știi ce informații pot fi adevărate înseamnă că tratezi totul cu un pic de cinism” a declarat Andreea Marcu, la România Via Cluj.
Voluntarii Asociației Bloc Zero au decis să ofere acces gratuit tuturor profesorilor interesați de acest proiect. Ei trebuie să își facă un cont de utilizator, care va fi validat de voluntari, iar apoi vor putea utiliza resursele oferite de platformă în demersurile educaționale.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: