Cum scăpăm de cea mai depresivă zi din an – Blue Monday

1

Din 2005, în fiecare an, cea de-a treia zi de luni a lui ianuarie e supranumită Blue Monday. Această zi cade în 2021 în 18 ianuarie.

Conceptul vine de peste ocean și potrivit unei ecuații pseudoștiințifice are de-a face cu o stare generală proastă cauzată de trecerea sărbătorilor de iarnă, întoarcerea la muncă, o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și per total o stare generală deprimantă.

Dar cum să facem să trecem cu bine de cea mai tristă, chiar depresivă zi de luni din an? Din 2018, o mână de specialiști în sănătate mintală desfășoară o campanie prin care îi încurajează pe cei care au nevoie să ceară și să obțină ajutor de specialitate.

Pornită în 2018, inițiativa permite celor care se simt singuri, triști sau deprimați în această perioadă să discute cu psihologi în cadrul unor ședințe oferite cu titlu gratuit în perioada 18-31 ianuarie 2021. Pentru a se înscrie, doritorii trebuie să completeze un formular disponibil la adresa web https://cutt.ly/ojv0Ooh, urmând ca apoi să intre în contact cu specialiștii înscriși deja.

”Anul trecut, în două săptămâni am avut 80 de înscriși, iar azi, în trei zile, avem 110 înscriși în campania Blue Monday, adică au solicitat ajutor, vor să meargă la o ședință de terapie”, a spus psihologul clujean Denisa Niță, la România via Cluj.

Sub coordonarea psihologilor clujeni Denisa Niță și Cristina Lațcu, campania conectează sute de persoane din toată țara cu peste 30 de psihologi și psihoterapeuți români, dispuși să-i asculte și asiste în cadrul consultațiilor de specialitate oferite gratuit în perioada 18 – 31 ianuarie 2021.

Sub semnul unui 2020 marcat de pandemia Covid-19 și în contextul rezultatelor studiului realizat de Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania, potrivit căruia 42% dintre români sunt mai furioși, mai triști și mai fricoși la final de 2020 și început de 2021, Blue Monday devine o campanie cu adevărat importantă.

Din cauza pandemiei, toate ședințele se vor desfășura în format digital. Toate informațiile vor fi oferite pe email după înscriere. Cei 34 de psihologi implicați în campanie sunt din Cluj-Napoca, București, Timișoara sau Craiova.

Proiectul este inițiat de Asociația Daisler și susținut de Daisler Print House.