Cum se face pâinea bătută…bine

0

Vă puteți imagina o masă fără pâine? Un român mănâncă, potrivit statisticilor, cel puțin 8 kilograme de pâine pe lună.

Pentru că nu doar cantitatea contează, consumatorii caută să mănânce produse de panificație de o calitate cât mai bună.

Printre sortimentele preferate se află pâinea albă bătută, la tavă. Este o pâine specială, spun brutarii care fabrică această pâine tradițională.

Pentru a face pâine bătută, brutarii de azi s-au inspirat din metodele folosite de bunicii și străbunicii care coceau pâine acasă, în cuptorul propriu.

Făină, drojdie, sare și maia lichidă. Acestea sunt ingredientele simple care combinate dau aluatul din care se face pâinea bătură la tavă.

Ca orice lucru temeinic, pâinea bătură nu se face în grabă. De altfel, întrgul periplu al pâinii, de la stadiul de ingrediente până la produsul final, durează, în total, cel puțin 4 ore.

După ce este frământat, aluatul este lăsat la odihnă. De abia apoi aluatul este rupt manual, cu grijă, și pus în tăvi, apoi lăsat din nou la odihnă, până dospește suficient, înainte să fie pus în cuptor.

Aici este un alt secret de fabricație: cuptorul nu este unul obișnuit, industrial. A fost construit special, din cărămidă la exterior și cu vatra din piatră. Fiecare tavă cu pâine este introdusă cu grijă în cuptor.

La final, pâinea rumenă coaptă în tavă primește tratamentul de la care își trage numele: este bătură pentru a sparge coaja groasă de deasupra.

Apoi, pâinea bătută, copată ca la bunica acasă ia drumul magazilor din care ajung pe mesele românilor.