Cum tratăm diferitele tipuri de acnee – răspunde întrebărilor dr. Ruxandra Cutuș

0

Acneea este o boală inflamatorie cronică a glandelor care secretă grăsime și care se regăsesc pe toată suprafața pielii noastre. Acneea trebuie tratată de către un medic dermatolog, nu la cosmetică, spun specialiștii. Află informații interesante și utile despre acnee de la dr. Ruxandra Cutuș, medic primar dermatolog, invitată la Doctor online.

Acneea este declanșată de fluctuațiile hormonale care apar în perioada de pubertate, când testosteronul începe să acționeze asupra glandelor cu secreție de grăsime și să declanșeze acneea.

Acneea, o boală pur hormonală

”Diferența dintre colegul de bancă care are acnee și cel care nu are este dată de genetică, adică de o moștenire de la genitori, care nu sunt neapărat părinții. Este posibil să fie de la bunici”, a spus dr. Ruxandra Cutuș la emisiunea Doctor online.

Pe lângă componenta hormonală și cea genetică, mai sunt și factorii de mediu care nu cauzează acneea, dar sunt factori de agravare și de producere a recidivelor. Nici stresul nu ajută, alimentația greșită și tulburări de digestie, date de un orar neregulat al meselor celor care fac acnee, a mai explicat dr. Ruxandra Cutuș.

Care este vârsta la care apare acneea?

85% dintre adolescenți prezintă în perioada de dezvoltare puberală acnee. De asemenea, 50% dintre persoanele între 20 și 29 de ani pot să aibă pusee de acnee și 25% din cei peste 45 de ani au acnee. Nu toate lumea face aceeași formă a bolii. Există, de exemplu, o formă retențională în care apar doar comedoane (popular puncte negre). Aceasta este o formă ușoară. Apoi, pot apăre mici ridicături roșii, numite papule. Ulterior pot apăra mici ridicături roșii cu vârf alb care se numesc pustule. Pot să apară și leziuni rotunde nodulare dureroase la apăsare. Mai pot apărea leziuni chistice, care au un conținut și care sunt fluctuente și profunde. Acestea aparțin umnor forme severe de acnee. Însă, toate aceste forme de acnee pot să apară concomitent pe  aceeași față a unui pacient.

Cele mai redutabile complicații sunt cicatricile

”Totul efortul nostru trebuie să se îndrepte spre a trata cât mai repede acneea, pentru a nu apărea aceste cicatrici, acestea fiind niște leziuni fibroase care înlocuiesc pielea adevărată, normală, în urma procesului inflamator. Nu mai pot fi transformate în piele normală niciodată, rămâne acest țesut fibros care este inestetic și sunt un punct slab la nivel cutanat mai ales raportat la radiația solară. Zonele acestea se ard, nu mai au celule pigmentare care să facă bronz și care să apere pielea în zonele respective”, a mai expicat dr. Ruxandra Cutuș. Află din emisiune care sunt metodele modene prin care se pot diminua cicatricile și petele post-acneice.

NU stoarceți coșurile!

Medicul dermatolog Ruxandra Cutuș spune că este contraindicat să curățăm singuri o față cu acnee. ”În primul rând este foarte greu să găsim momentul propice, când este perfect colectat, pentru a putea fi evacuat în totalitate. În plus, acasă nu lucrezi cu instrumente sterile, chiar dacă te speli pe mâini. În al doilea rând, nu nimerești momentul potrivit. Și atunci parțial din conținutul pustulos se va duce spre profunzimea pielii, parțial îl evacuezi spre exterior și a doua zi va rezulta o leziune mai mare, mai problematică”, a mai spus dr. Cutuș.

Acneea nu are legătură cu lipsa de igienă

Această boală nu are nicio legătură cu igiena precară, a precizat medicul dermatolog. Are legătură, eventual, cu o lipsa de îngrijire adecvată a tenului, de exemplu, la persoanele care folosesc pentru spălarea feței numai mâinile, apa de la robinet și săpunul. ”Aceasta nu este o curățare perfectă a pileii, pentru că noi pe față avem mii de orificii mici numite pori unde se adune sebum, celule, praf, gazele de mașină, bacteriile pe care le culegem mergând la birou, serviciu, la școală. Acestea toate trebuie îndepărtate corect. De multe ori, așa-zisa lipsă de igienă este reprezentată, de fapt, de o curățire incorectă a pielii dimineața și seara prin spălatul aceste simplu, clasic, cu apă, săpun. Pentru orice tip de piele recomandarea este ca această curățare să se facă cu loțiuni speciale dermatocosmetice, lapți speciali, creme, loțiuni micelare aplicate pe o dischetă de vată”, a mai spus dr. Ruxandra Cutuș.

Cu fond de ten sau fără sub mască sau peste acnee?

”Măștile nu sunt făcute pentru a vorbi atâta în ele. În cursul vorbitului, cântatului se elimină salivă multă. Se zice că masca o schimbi la trei ore, dar în decurs de 10 minute tu ai pe dosul măștii o grămadă de salivă. În cavitatea bucală sunt o grămadă de bacterii, așa trebuie să fie, dar ele ajung pe dosul măștii, după care, noi vorbind și deschizând și închizând gura, vorbim, țesătura măștii se freacă de pielea noastră. Saliva nu are ce căuta pe pielea exterioară a feței și atunci pot să apară iritații. Problema e în felul următor: punem fond de ten ca să ne izolăm și de mască, pentru că fondul de ten este excelent izolator al întregii fețe de toate mizeriile din mediul extern sau nu punem, pentru că obstrucționează, acolo este și umiditate? Concluzia a fost următoarea: dacă fondul de ten este de bună calitate, să se pună. Singur, încarcă masca cu fond de ten și ea trebuie schimbată des”, a explicat medicul Ruxandra Cutuș.

AICI găsești și alte ediții ale Doctor online, despre alte afecțiuni.