Cum vede un monarhist clujean ziua de 1 Decembrie. Invitat: istoricul Cornel Jurju

0

Marea Unire a fost o șansă imensă pentru România. Această șansă a fost valorificată datorită, în primul rând, Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, spune istoricul Cornel Jurju, președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni, club membru al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

 

Anul 1918 a început sub auspicii foarte rele pentru România. Două treimi din teritoriul național se afla sub ocupație militară străină, însă lucrurile au început să se schimbe. Mai întâi, Basarabia s-a unit cu Regatul României. A urmat Bucovina și, în cele din urmă, a venit ziua Marii Uniri. La 1 Decembrie 1918, și ardelenii și bănățenii au decis Unirea cu Regatul.

 

Însă cei care decis Unirea nu au avut parte de prea multă recunoștință. Președintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Iuliu Maniu, ori cel care a vestit mulțimii adunate la Alba Iulia vestea Unirii, cardinalul Iuliu Hossu, au murit în închisoare. De asemenea, până acum, românii nu au reușit să repună Coroana de Oțel pe fruntea țării și să restaureze, astfel, monarhia, spune istoricul Cornel Jurju în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.