Trotinetiștii ar trebui să dea examen pentru permis: “Se expun unor riscuri deosebite”

0

Trotinetele electrice apărute în ultima vreme și în traficul din Cluj-Napoca pun probleme șoferilor neobișnuiți cu noile vehicule.

Via Cluj TV a stat de vorbă cu un specialist în legislație rutieră și în aplicarea ei în viața de zi cu zi, Nicolae Cherecheș, managerul Școlii de Șoferi Rodna, pentru a afla cum se pot împăca șoferii cu trotinetiștii în orașul nostru aglomerat.

”Cei care folosesc trotinetele electrice trebuie, și ei, să aibă educație rutieră. Acești utilizatori de trotinete trebuie să înțeleagă că se expun unor riscuri deosebite. Legea îi obligă să folosesc pistele pentru biciclete, obligatoriu, iar unde nu sunt, partea carosabilă. Deci trotuarul este interzis sub orice formă. Astfel, devine partener de trafic cu un conducător auto”, a precizat Nicolae Cherecheș.

Legea nu prevede, în acest moment, necesitatea unui permis de conducere nici pentru trotinetă, nici pentru bicicleta electrică, deși cei care folosesc aceste vehicule sunt și ei participanți la trafic.

”Trotinetistul circulă pe drum fără să cunoască niște lucruri minime. Problema pentru el aparte când intră într-o coliziune sau într-o situație conflictuală cu șoferul, pentru că poate suferi, foarte ușor o vătămare corporală. Legea cere, interesant acest aspect, doar la cei care au sub 16 ani să poarte căști de protecție. Ciudat, pentru că riscul este pentru toți, indiferent de vârstă”, a mai spus specialistul în legislație rutieră.

Legea spune că nu poți conduce nici trotinetele electrice, nici bicicletele electrice sub influența băuturilor alcoolice.

După apariția trotinetelor electrice în Cluj, instructorii auto sunt sfătuiți să insiste cu elevii lor pe manevrele de asigurare la pornirea de pe loc sau la schimbarea de direcție, la ieșirea dintr-o coloană, pentru a-i putea proteja pe noii participanți la trafic. Aceasta pentru că noile vehicule electrice sunt silențioase, deci prezența lor este mai greu de detectat, a mai precizat Nicolae Cherecheș.

 

 

banner