Dacă nu ești vaccinat ești discriminat? Vezi părerea avizată a unui avocat clujean

0

Dacă nu ești vaccinat și ți se interzice accesul la anumite evenimente, te consideri discriminat? Dar dacă și se cere prezentarea unui test PCR negativ? De curând, Curtea de Apel Cluj a decis anulare mai multor dispoziţii din Hotărârea de Guvern care se referă la condiţionarea participării la diferite evenimente a doar a persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă un test PCR negativ, considerând că acestea sunt discriminatorii şi “nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim”. Decizia instanţei nu este definitivă. Află care este părerea avocatului Alina Tiocan, de la Casa de Avocatură Iordăchescu & Asociații, despre această chestiune invitată la România via Cluj.

Acțiunea în instanță a fost depusă de doi avocați clujeni. Ei au atacat Hotărârea de Guvern cu privire la prelungirea stării de alertă. Curtea de Apel Cluj a hotărât anularea acelor dispoziţii care încalcă dreptul cetăţenilor de a lua parte în condiţii de egalitate la activităţi şi de a avea acces la toate locurile şi folosinţei destinate.

“Aceste dispoziţii discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim atât timp cât există metode de atingere a scopului asigurării sănătăţii populaţiei prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus”, se arată în motivare.

”Pentru a discuta această decizie, trebuie să vedem care sunt împrejurările, de fapt, și contextul legislativ care au condus la pronunțarea acestei soluții. În esență, reclamanții au invocat nelegalitatea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, prin prisma condițiilor impuse pentru participarea la diferite evenimente. Ei au spus că nu putut participa la diferite evenimente sociale, culturale, sportive, desfășurate pe raza localității Cluj-Napoca deoarece era necesară o adeverință de vaccinare sau un test PCR negativ. Ei bine, coroborând aceste dispoziții, precum și având în vedere costurile ridicate ale testelor PCR sau antigen au condus cumva la ideea că s-ar impune cumva o vaccinare obligatorie, în contextul în care în România nu s-a adoptat o astfel de lege, în condițiile care aceasta este încă în dezbatere în Parlament”, a spus avocatul Alina Tiocan.

Există precedent, dar inutilizabil

”Există o altă sentință, pronunțată tot de către Curtea de Apel Cluj împotriva unei hotărâri de prelungire a stării de alertă care viza suspendarea activității sălilor de sport, sălilor de fitness. În prezent, această hotărâre se află deja în etapa recursului, urmând a fi soluționat recursul de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În momentul de față nu este o hotărâre definitivă și nici executorie”, a mai spus avocatul clujean.

Hotărârea dată de Curtea de Apel Cluj cu privire la discriminarea persoanelor nevaccinate nu este nici definitivă, nici executorie, ea putând fi atacată cu recurs.

”În funcție de decizia care se va pronunța în recurs, dacă se va formula recurs, va putea fi invocată de către persoanele interesate ca și practică a instanțelor. Bineînțeles că pe partea de precedent, știm cu toții că România are la bază principiul legalității, nu cel al precedentului judiciar, însă, într-adevăr, ar putea fi un punct de referință pentru instanțele de judecată”, a mai spus av. Alina Tiocan.

Premierul României, Florin Cîțu a anunțat că va ataca această hotărâre.

Discriminare, încălcarea drepturilor omului și binele general

”Această delimitare ar trebui să țină cont de un echilibru între respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și între ingerința aceasta între drepturi. Vedeți dvs. că suntem într-o situație care impune anumite ingerințe, tocmai pentru a proteja acest bine general, tocmai pentru a ne proteja sănătatea. Aici intrăm pe un alt teren pentru că trebuie să vedem, totuși, că această ingerință, chiar dacă se impune, trebuie să fie una legală, să fie proporțională, să fie temporară. Statele au o marjă largă de apreciere în cazul pandemiilor, însă trebuie să identificate măsurile cele mai puțin dureroase, ca să spun așa, astfel încât această ingerință să nu fie atât de resimțită de către cetățeni”, a mai declarat avocatul Alina Tiocan.