Clujul este o comunitate care își asumă pe deplin obiectivul de a deveni ”verde” până în anul 2030. Acest obiectiv a fost adoptat oficial în momentul în care reprezentanții administrației locale au semnat acordul european legat de mediul urban, iar Clujul a fost inclus pe lista celor 100 de orașe europene inteligente și neutre din punct de vedere climatic, spune viceprimarul Dan Tarcea.
El a declarat că Primăria va investi, în următorii ani, 100 de milioane de euro în amenajarea a 100 de hectare de spații verzi în oraș. Unele dintre proiecte sunt în curs de execuție. Așa ar fi Parcul Ștefan cel Mare, dintre Opera Națională Română și Casa Învățătorului. Acest proiect trebuie finalizat până în decembrie 2022.
Tot în suma celor 100 de hectare de spații verzi intră și bazele sportive care sunt în curs de amenajare, inclusiv baza ”La Terenuri”. În zona periferiei, administrația locală a adoptat, de asemenea, o soluție ”verde”. Construirea centurii metropolitane va însemna scoaterea din oraș a unei părți importante a traficului rutier, cu consecința reducerii poluării. Mai mult, chiar dacă lucrările de construcție presupun defrișarea unor suprafețe din Pădurea Făget, pentru fiecare hectar defrișat vor fi reîmpădurite ale două hectare, promite viceprimarul Dan Tarcea.
Includerea Clujului pe lista celor 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 nu înseamnă doar obligații, ci și oportunități de finanțare. Uniunea Europeană a alocat suma de 360 de milioane de euro pentru finanțarea creării unor soluții inteligente pentru gestiunea unor probleme precum procesarea deșeurilor, transportul public sau tranziția spre energia verde. Aceste soluții pot fi apoi generalizate la nivelul Uniunii Europene.
Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: