Darul Papei Francisc a ajuns, prin Transilvania, în Ucraina

0

Un tir încărcat cu alimente și obiecte sanitare a fost oferit de Papa Francisc ucrainenilor afectați de război. Acest tir l-a însoțit pe cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Catolice Orientale, atunci când înaltul prelat a călătorit prin Transilvania și Maramureș și apoi a vizitat orașul Solotvyno/Slatina din Maramureșul de dincolo de Tisa, din Ucraina. Echipa Via Cluj TV l-a însoțit pe cardinalul Leonardo Sandri. La rugămintea autorităților ucrainene, care se temeau că filmul realizat de echipa noastră ar putea dezvălui informații utile pentru invadatorii ruși, am ales să publicăm materialul cu o întârziere de câteva săptămâni.

Cardinalul Leonardo Sandri a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai în 2 iunie. În data de 3 iunie, Eminența Sa a vizitat Sighetu Marmației, unde s-a întâlnit cu refugiații ucraineni găzduiți în mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului, dar și Cimitirul Săracilor, unde sunt îngropați martirii uciși în temnița comunistă din oraș. Eminența Sa a vizitat corturile pentru refugiați amplasate la granița româno-ucraineană, apoi s-a deplasat în orașul ucrainean Solotvyno/Slatina. La sediul consulatului general al României, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, din cadrul Eparhiei de Munkacevo.

Eminența Sa cardinalul Leonardo Sandri a fost însoțit în Ucraina de Nunțiul Apostolic în România, arhiepiscolul IPS Miguel Maurry Buendia, de episcopul greco-catolic de Maramureș, PS Vasile Bizău, și de episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, PS Cristian Crișan. Printre clericii care s-au întâlnit cu cardinalul Leonardo Sandri s-au numărat preoți greco-catolici din România, precum părintele Vasile Colopelnic, vicarul pentru ucrainenii greco-catolici din România, ori părintele Nuțu Dan, vicarul pentru greco-catolicii români din Ucraina. La vizita Eminenței Sale au participat și intelectuali greco-catolici precum istoricul Gabriel Bârtaș, fost ambasador al României în Polonia.


banner