Descoperă Sătmarul și împrejurimile sale și dă o fugă și la SPA

0

Pentru acest weekend îți propunem o călătorie în nordul României, mai exact către Satu Mare și împrejurimile sale. Pregătește-te, începe România via Wens!

Satu Mare și-a luat numele de la cetatea Satmarului care, după tradiție, ar fi existat înainte de invazia ungurilor. Începem excursia noastră la Carei. A fost domeniul neamului Kaplony, din care se trage și familia Karolyi, familie a carei istorie se leagă strâns de istoria orașului Carei. Haide să descoperim împreună castelul din secolul al XIX-lea ce aparține familiei Karolyi, dar și traditia producerii vinului în zona Beltiug.

Aici se află crama Nachibil, care înseamnă „dupa deal”, în germană. În decorul natural, subliniat de pivnițele și clădirile istorice, la un pahar de vin, expresie a identității locului, o vizită la Beltiug poate fi considerată o experiență pe care mintea și sufletul o vor arhiva drept…prețioasă. Ne continuăm drumul spre Carei și în aproximativ 50 de km ajungem la  Vinăria Jugrestan. Aici facem o vizită prin cele 5 vii ale familiei Jugrestan: via lui Tati, via de la Beci, via Mea, via Mare și via lui Săcăleanu. Lăsăm în urmă povestea despre vin și rămânem tot în Carei unde ne oprim la castelul Karolyi, o splendidă bijuterie arhitecturală comparabilă cu Peleșul. Istoria Castelului din Carei este strâns legată de cea a familiei Károlyi. Aspectul actual al castelului datează din anii 1894-1896, când Ștefan Karolyi, a transformat castelul într-un edificiu în stil eclectic, asemănător cu celebrele castele renascentiste de pe Valea Loirei, din Franța.

Dacă tot suntem atât de aproape de granița cu Ungaria, îți propunem și o excursie de o zi la Niyregyhaza. Atracția turistică principală a orașului este Stațiunea Balneară, renumită pentru calitatea apelor sale termale. După cateva ore la spa, pătrundem în lumea animalelor din Parcul Zoo Nyiregyhaza, unde trăiesc 5000 animale din 500 de specii în rezerve aidoma cu cele din habitatul lor natural.

După escapada din țara vecină, pe drumul de întoarcere ne  oprim la cetatea Ardud. Învăluită de misterul legendei unei prințese blestemate (fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea), cetatea a ajuns sa fie sursa de inspiratie pentru romane și o mare atracție pentru pasionații de castele bântuite. Se spune că cetatea din piatră a fost construită pe ruinele unei vechi cetăți dacice și că putea adăposti în jur de 1500 de soldați. Cetatea Ardud este o cetate cu patru tunuri, construită în 1481 de catre Bartolomeu Dragfi. A fost una dintre  cele mai puternice fortărețe din nordul Transilvaniei iar astăzi, din cetatea Ardud se mai pastreaza unul din tunuri, refacut în 1896, în stil neogotic.

În speranța că ți-am făcut poftă să vii să vezi nordul României, te invităț să descoperi și alte locuri deosebite, pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!