De ce a fost inclus Clujul pe lista celor mai înfloritoare metropole din Europa

0

Clujul a fost inclus de autorii unui studiu internațional pe lista celor mai înfloritoare metropole din Europa.

Studiul a fost realizat de experții a trei companii internaționale: Skanska, Colliers International și Denton.

Însă concluziile acestui studiu sunt întărite și de alte cercetări în domeniu, care iau în calcul indicatori precum birourile de clasa A, destinate industriilor care produc valoare adăugată mare.

Aceste concluzii sunt întemeiate pe realitate, este de părere directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Padurean.

Potrivit studiului menționat, intitulat Zone Metropolitane Înfloritoare, din cele 20 de mari orașe europene aflate în plină expansiune, 16 sunt din Europa Centrală și de Est. Două orașe din regiune, Praga (Cehia) și Wroclaw (Polonia), se află pe locurile 2, respectiv 3, de pe această listă.

De asemenea, pe listă se mai află patru orașe din Polonia: Gdansk, Szczecin, Varșovia și Cracovia, precum și patru orașe din România: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Din regiune mai sunt prezente pe lista metropolelor înfloritoare Sofia (Bulgaria), Kosice (Slovacia), Vilnius (Lituania), Bratislava (Slovacia), Kaunas (Lituania) și Tallin (Estonia).

Aceste 16 metropole totalizează o suprafață de 21,8 milioane de metri pătrați de birouri. Estimările companiilor de consultanță arată că, până în 2021, această suprafață va crește cu 20 la sută, până la 26,5 milioane de metri pătrați. O parte din această creștere este finanțată de capitalul asiatic. Interesul investitorilor asiatici este dovedit și de faptul că, în ultimii cinci ani, a crescut cu 400 la sută numărul pasagerilor transportați de zborurile directe care leagă Europa Centrală și de Est de Orientul Îndepărtat. În paralel, a crescut cu 9,5 la sută capitalul asiatic investit în regiune, mai ales în marile centre universitare. O mare parte a creșterii volumului de investiții este datorată capitalului din Coreea de Sud. Companiile coreene au investit în această perioadă peste un miliard de euro în dezvoltarea spațiilor de birouri din cele 16 metropole. Acest lucru înseamnă că firmele coreene au devenit primul investitor în domeniu, după ce le-au detronat din această poziție pe companiile germane, care dominau piața regională.

banner