De ce s-a surpat Autostrada Transilvania? Studiile geo și hidrologice au fost făcute ”din birou”

0

Autostrada Transilvania s-a surpat între Nădășelu și Gilău. Pe o porțiune de câțiva kilometri, în mai multe locuri, taluzul a luat-o la vale, cu tot cu rigolele de scurgere. În zonă, viteza de circulatie a fost limitată la 60 de km pe oră. Lucrarea este încă în garanție, ceea ce înseamnă că firma care a câștigat licitația de execuție ar trebui să remedieze totul pe propria cheltuială. Problema, însă, vine din trecut, de la modul în care au fost făcute studiile geologice și hidrologice în zonă, spune Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură. El este de părere că aceste studii au fost făcute ”din birou” și nu pe teren.

”Studiile geo, studiile de fezabilitate au fost făcute corect, au fost făcute în detaliu? Nu! Au fost făcute foarte multe din birou. Câte dealuri au fost studiate, câți oameni au fost pe câte dealuri pe toți kilometri ăștia ca să vadă dacă acolo alunecă sau nu? Au fost făcute sondaje geotehnice din x mijloc. Acum avem alte normative. Exigențele în materie de realizare de studii de fezabilitate acum sunt altele față de 2007-2008, când lucram noi la autostrada asta”, a declarat Ionuț Ciurea.

Surparea pe Autostrada A3 s-a produs în zona kilometrului 52, pe sensul de mers de la Nădășelu la Gilău. Pământul a luat-o din loc pe o lungime de zeci de metri și a făcut ca taluzul de pe margine să alunece până aproape de partea carosabilă.

Pe sectorul de Autostrada A3 în cauză, s-au produs, de fapt, mai multe alunecări ale taluzurilor din cauza cantităților însemnate de precipitații din ultimele zile.

CNAIR a notificat antreprenorul pentru remedierea defecțiunilor apărute, iar lucrările vor fi executate pe cheltuiala acestuia, pentru că acest sector de autostradă se află, încă, în perioada de garanție, spune Eugen Cecan, directorul Direcției de Drumuri și Poduri Cluj.