Democrație și protest, un dialog cu Indrei Rațiu

0

Încă din 1989, istoria democrației românești se suprapune cu cea a protestelor. De multe ori, protestele au vizat tocmai apărarea statului de drept și a democrației.

Din ianuarie 1990, membrii familiei Rațiu au participat la aproape toate protestele importante. Sunt binecunoscute imaginile cu Ion Rațiu prezent la mitingurile PNȚCD sau în cușca plimbată prin București în semn de solidaritate cu patrioții români arestați abuziv de regimul de ocupație din Transnistria.

De asemenea, au devenit virale pe Internet imaginile cu Indrei Rațiu la protestele din Cluj legate de Roșia Montană sau cu Nicolae Rațiu la alegerile organizate în diaspora, când românii din Londra formau cozi uriașe în fața secțiilor de votare.

Multe dintre aceste imagini pot fi regăsite în cadrul unei expoziții care va fi găzduită de Palatul Urania din Cluj-Napoca, pînă în 26 iulie 2019. Expoziția este organizată de Centrul Rațiu pentru Democrație și de Asociația Ține de Noi.

Fiul cel mare al lui Ion Rațiu, Indrei Rațiu, vorbește la Via Cluj TV despre o expoziție de fotografie care ilustrează lupta românilor pentru democrație.