Deputatul Patriciu Achimaș, chirurg la Institutul Oncologic: “Cum pot să fac o operație de debulking ovarian, când am cele mai ieftine fire?”

1

“Spuneți-mi, cum aș putea, când la licitație se cumpără cel mai ieftin laparoscop și mi se blochează pensele, să fac operații la fel cu cele descrise în trial-uri? Cum pot să fac o operație de debulking ovarian, când am cele mai ieftine fire? Când avem o asistentă la un număr mare de pacienți în Terapie intensivă, comparativ cu sistemul medical german (cu care se fac frecvent comparații) în care raportul este o asistentă la una sau două paciente cu aceeași patologie…”. Acestea au fost câteva dintre întrebările rămase pentru moment fără răspuns adresate de profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD de Cluj, la ultima dezbatere a Grupului MOSS (Modernizarea sistemului de sănătate din România).

L-am invitat pe profesorul Achimaș la o emisiune la Via Cluj TV pentru a afla dacă există șanse reale să vedem în următoarea perioadă o reformă autentică a sistemului de sănătate în România care să ne ofere măcar perspectiva că vom avea spitale și servicii medicale “ca afară”.

“Deși este dezirabil să economisim bani, trebuie să acceptăm că medicina costă foarte mult. Și în străinătate sunt o serie de spitale care sunt ”în pierdere” iar în ceea ce privește cât cheltuim noi pentru sănătate, oricum am proceda la acestă evaluare, ieșim, chiar detașat, pe ultimul loc în Europa”, spune Patriciu Achimaș, care este medic primar cu supraspecializare pe ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, activ la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Ce e de făcut, aflați de la invitatul lui Raul Chiș.

banner