Tărâmul de poveste al Văii Ghimeșului – Descoperă România via Wens!

0

Dacă nu știi unde să mergi în weekend, îți dăm noi o idee: Valea Ghimeșului. Pregătește-te, începe România via Wens!

Dinspre Miercurea-Ciuc ajungem în Ghimeș, după ce trecem pasul de sub vârful Viscol. Dedesubt începe valea Trotușului. Valea Ghimeșului cuprinde trei comune: Lunca de Sus și Lunca de Jos,  județul Harghita și Ghimeș-Făget, în județul Bacău. Populaţia de etnie maghiară de aici se autodenumește „ceangăi din Ghimeș” pentru a face diferenta dintre ei și cei din Moldova. Casele de aici sunt o variantă specifică a caselor tipic secuiești.

Valea Ghimeșului este oază de liniște și tihnă care așteaptă să fie descoperită de toți cei care-și doresc un loc în care să se relaxeze și să uite de agitația orașelor.

Traseul ne conduce prin localitatea Sângeorgiu de Pădure, unde vă invităm să vizitați Castelul Rhédey, construit în stil neobaroc în 1759. Aici s-a născut în 1812 Rhedey Claudia, ascendenta actualei dinastii Windsor, stră-străbunica reginei Angliei, Elisabeta a II-a.

La mică distanță de Sângeorgiu de Pădure se află lacul de acumulare Bezidu Nou, care este o mărturie vie a puterii regimului ceaușist, care a ordonat construirea barajului prin sacrificarea unui sat întreg.

Ajungem pe Valea Ghimeșului și ne cazam în Lunca de Sus, la doar 30 km de Miercurea Ciuc – la complexul SkiGyimeș. Dacă nu știai, aici se afla cea mai mare pista de bob din țară, cu o lungime de 1200 m în coborâre extremă. Pârtia de schi de aici a fost construită la o altitudine de 940-1060 de metri, iar diferența de nivel este de 120 de metri. Dotările, amplasarea și frumusetea pistei oferă o experiență de neuitat iubitorilor de viteză.

După schi, îți recomandăm să vizitezi satul de vacanță Gyimesi Skanzen, din localitatea vecină Lunca de Jos, conceput ca un muzeu al satului. 13 căsute țărănești au fost restaurate și transformate în unități de cazare incluse în circuitul turistic.

Dacă tot ești în zonă, nu rata, la marginea municipiului Miercurea Ciuc, sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, locul de pelerinaj de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria. Considerat a fi cel mai mare loc de pelerinaj, în anul 2019 însuși Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală în acest loc.

Mai avem o recomandare: Mini Transylvania Park – situat la Băile Szejke, lângă Odorheiu Secuiesc. Expoziţia este unică în România și vrea să prezinte diversitatea arhitecturală a Transilvaniei multiculturale, prin machete realizate la scară mică după clădiri reale.

Descoperă și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea nu este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

banner